Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o kolejnych wzrostach cen trzody chlewnej. Tuczniki w Polsce w ciągu tygodnia podrożały o kolejne 2%, do wartości 8,78 zł za kg.
Notowania żywca wieprzowego na rynku Unii Europejskiej od końca stycznia bieżącego roku systematycznie rosną. W kwietniu odnotowano kolejne wzrosty cen tuczników.
Według danych Komisji Europejskiej na rynku unijnym w dniach od 10 do 16 kwietnia świnie rzeźne klasy E skupowano średnio po 237,68 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 1091,32 zł.
Cena ta była o 0,71 euro za 100 kg wyższa niż przed tygodniem oraz o 3% niż przed miesiącem, a także o 24% niż przed rokiem.
W ubiegłotygodniowych niemieckich notowaniach cena tuczników pozostała bez zmian. Krajowe skupy płacą za żywiec wieprzowy ponad 11,50 zł za kg, co wynika z niskiej podaży. Na rynku Unii Europejskiej cen skupu żywca wieprzowego...
Cena żywca tej klasy w Polsce, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, wyniosła średnio 246,35 euro za 100 kg, co daje około 1131,13 zł.
Była ona o 8,67 euro za 100 kg wyższa niż średnio w krajach Wspólnoty. Taniej niż w Polsce za świnie rzeźne tej klasy płacono m.in. w Niemczech, gdzie producenci otrzymywali o 3,16 euro za 100 kg mniej.
W Niderlandach płacono o 32,44 euro za 100 kg mniej, a w Danii aż o 49,33 euro za 100 kg. Z kolei drożej o 0,70 euro za 100 kg uzyskiwali producenci w Hiszpanii.
W Polsce w dniach 10–16 kwietnia za świnie rzeźne płacono średnio 8,78 zł za kg, czyli o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem, a także o 30% niż przed rokiem.
W tym samym okresie półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 12,57 zł za kg. Ich cena była o 0,5% wyższa niż na początku kwietnia oraz o 4% niż przed miesiącem oraz o 26% niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ