Ceny tuczników utrzymują się na wysokim poziomie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
26-04-2023,9:35 Aktualizacja: 26-04-2023,9:35
A A A
Notowania żywca wieprzowego na rynku Unii Europejskiej od końca stycznia bieżącego roku systematycznie rosną. W kwietniu odnotowano kolejne wzrosty cen tuczników.
 
Według danych Komisji Europejskiej na rynku unijnym w dniach od 10 do 16 kwietnia świnie rzeźne klasy E skupowano średnio po 237,68 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 1091,32 zł. 
 
Cena ta była o 0,71 euro za 100 kg wyższa niż przed tygodniem oraz o 3% niż przed miesiącem, a także o 24% niż przed rokiem. 
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Cena tuczników w Polsce wyższa niż w Niemczech

W ubiegłotygodniowych niemieckich notowaniach cena tuczników pozostała bez zmian. Krajowe skupy płacą za żywiec wieprzowy ponad 11,50 zł za kg, co wynika z niskiej podaży.    Na rynku Unii Europejskiej cen skupu żywca wieprzowego...
 
Cena żywca tej klasy w Polsce, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, wyniosła średnio 246,35 euro za 100 kg, co daje około 1131,13 zł. 
 
Była ona o 8,67 euro za 100 kg wyższa niż średnio w krajach Wspólnoty. Taniej niż w Polsce za świnie rzeźne tej klasy płacono m.in. w Niemczech, gdzie producenci otrzymywali o 3,16 euro za 100 kg mniej. 
 
W Niderlandach płacono o 32,44 euro za 100 kg mniej, a w Danii aż o 49,33 euro za 100 kg. Z kolei drożej o 0,70 euro za 100 kg uzyskiwali producenci w Hiszpanii. 
 
W Polsce w dniach 10–16 kwietnia za świnie rzeźne płacono średnio 8,78 zł za kg, czyli o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem, a także o 30% niż przed rokiem. 
 
W tym samym okresie półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 12,57 zł za kg. Ich cena była o 0,5% wyższa niż na początku kwietnia oraz o 4% niż przed miesiącem oraz o 26% niż przed rokiem.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA