Ceny tuczników stabilne. Majówka przyniesie ożywienie?
Tuczniki w Polsce są tanie, ale ich ceny ustabilizowały się na stałym poziomie. W 15 tygodniu 2016 r. tj. od 11 do 17 kwietnia w transakcjach członków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wyniosły one 4,23 zł za kg żywca i były o 5 groszy niższe niż tydzień wcześniej.
Żywiec wieprzowy jest tani, ponieważ w magazynach znajduje się dużo wieprzowiny. Ponadto zakłady mięsne ograniczyły liczbę ubojów przez co zmalało zapotrzebowanie na tuczniki. Zdaniem analityków KZP-PTCH przyczyną takiej sytuacji mogą być słabe wyniki detalicznej sprzedaży tego mięsa.
Tuczniki w Chinach kosztują 11,63 zł za kilogram
Wzrost cen i ożywienie na rynku wieprzowiny w Polsce ale także w całej Europie nastąpi prawdopodobnie pod koniec kwietnia. Wpływ na tę sytuację będzie miał długi majowy weekend i rozpoczęcie sezonu grillowego. Z informacji podanych przez KZP-PTCH wynika, że w naszym kraju szykowane są już duże zamówienia na ten okres.
Producenci świń w innych krajach europejskich w minionym tygodniu otrzymywali ceny na podobnym poziomie. Nadwyżka żywca została zagospodarowana i rynek wrócił do równowagi. Wyjątkiem jest Austria, gdzie ceny zmalały wskutek presji zakładów mięsnych oraz importu zagranicznej wieprzowiny.