Ceny tuczników stabilne. Będzie świąteczne ożywienie?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
05-12-2017,13:00 Aktualizacja: 05-12-2017,11:01
A A A

Tuczniki są kupowane na bieżąco. Waga zwierząt nie rośnie więc do skupu trafia coraz mniej ciężkich i przerośniętych sztuk. Wynika z tego, że producenci nie przetrzymują zwierząt i nie zwlekają z ich sprzedażą.

Producenci nie przetrzymują tuczników ponieważ, jak informuje TVP 1, ceny prawdopodobnie nie wzrosną, a przynajmniej nie będzie to spektakularna zmiana. Nie zmienia to faktu, że rolnicy liczą jednak na świąteczne ożywienie.

Hodowcy i producenci świń w Polsce patrzą więc z nadzieją na niemiecki rynek. Jeśli tam cena wzrośnie to w całej Europie również odnotowane zostaną wzrosty.

pogłowie trzody chlewnej, spożycie wieprzowiny, import wieprzowiny, ceny trzody chlewnej

Pogłowie świń w Polsce wzrośnie. Prognozy są obiecujące

Pogłowie trzody chlewnej w 2017 r. w Polsce według prognozy Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wzrośnie ogółem o trzy procent. Wpłyną na to wysokie ceny skupu świń oraz niższe koszty paszy.    Ceny trzody...

Tuczniki w tym samym czasie w ubiegłym roku były co prawda droższe, w Niemczech osiągnęły 1,65 euro za kilogram wagi bitej ciepłej w porównaniu do 1,45 euro/kg wbc w tym roku, to jednak zaczęły rosnąć.

Cena tuczników w Niemczech wzrosła wówczas o 3 eurocenty za kilogram wagi bitej ciepłej, w Austrii o 3,1 a w Holandii 1,9 centów. Niewielkie wzrosty cen zanotowano również w Belgii i Danii.

W Polsce w ubiegłym roku w okresie przedświątecznym ceny tuczników również były wyższe i także rosły. Na początku grudnia 2016 r. za kilogram wbc producenci otrzymywali 6,4 zł, a za kilogram żywca 5,02 zł.

Obecnie za klasę S zakłady mięsne płacą stawki od 5,7 do 6,10 złotych za kilogram. W najbardziej popularnej klasie E jest to odpowiednio 5,6 oraz 6 zł. Z kolei za kilogram żywca producenci otrzymują teraz 4,63 zł.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA