Ceny tuczników spadają. Tak źle nie było od 11 tygodni

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
24-07-2018,11:10 Aktualizacja: 24-07-2018,10:59
A A A
Ceny żywca wieprzowego w Unii Europejskiej utrzymują się znacznie poniżej tych odnotowywanych w dwóch poprzednich latach. W minionym tygodniu w Niemczech spadły one do 1,41 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc) i ostatni raz były tak niskie 11 tygodni temu.
 
Tuczniki w Niemczech przez kolejne cztery tygodnie utrzymywały cenę na poziomie 1,44 euro za kg wbc. Jednak w notowaniach z 18 lipca potaniały one o 3 centy do poziomu 1,41 euro za kg wbc. Cena ta była o 17,1 proc. niższa niż w poprzednim roku, kiedy hodowcy uzyskiwali 1,70 euro za kg wbc.
 
susza, plon, pasza, kukurydza

Opłacalność produkcji trzody chlewnej spada w wyniku suszy

Susza w Środkowej, Wschodniej i Północnej Europie spowodowała, że plony wszystkich zbóż ozimych, kukurydzy ziarnistej i słonecznika będą niższe. Ograniczy to dostępność własnych zbóż z przeznaczeniem na pasze dla trzody...
Analiza rynku rolnego, według informacji Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, wykazała że średni koszt produkcji kilograma wieprzowiny w Niemczech wyniósł w maju 1,58 euro za kg, a producenci niemieccy od października 2017 roku nie mają zysku z produkcji tuczników. 
 
Ceny uzyskiwane przez polskich rolników są również niskie. Według danych MRiRW z 28 tygodnia tego roku średnia cena poubojowa tuczników w klasie E wyniosła 6085 zł za tonę. Eksperci przewidują, że bieżący tydzień przyniesie kolejne spadki o 10-15 groszy za kg, co wynika z niekorzystnej sytuacji na rynku niemieckim i całej UE. 
 
Analiza danych z ubiegłych lat wskazuje, że nie należy spodziewać się w najbliższych tygodniach dużych spadków cen, a ich wzrost najprawdopodobniej nastąpi w drugiej połowie sierpnia.
 
W krajach na południu Europy, zwłaszcza w Hiszpanii w wyniku sezonu turystycznego spożycie wieprzowiny rośnie, co przekłada się na wzrost cen.
 
W Europie Centralnej i Północnej producenci żywca oczekują na sezonową poprawę sytuacji na rynku. Przetwórcy jednak nie są skłonni płacić więcej tłumacząc się cenową stagnacją rynków lokalnych i eksportowych.
 
Rynek żywca wieprzowego znajduje się w spadkowej fazie cyklu produkcyjnego, co wynika z odbudowy pogłowia świń w wielu krajach UE oraz osłabienia światowego popytu na produkty wieprzowe, a także rosnących cen zbóż. 
 
Według prognoz taka sytuacja może utrzymać się jeszcze przez cały następny rok. Jej poprawa zależy od zwiększenia możliwości eksportowych wieprzowiny poza rynek unijny, a także tempa ograniczania produkcji i likwidacji stada podstawowego macior u głównych producentów w UE.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA