Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o kolejnych wzrostach cen żywca wieprzowego. Z uwagi na upały podaż żywca spada, co prawdopodobniej spowoduje kolejne wzrosty cen.
Notowania żywca wieprzowego w trzecim tygodniu czerwca ponownie wzrosły. Unijni dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali średnio 2,45 euro za kg, czyli około 10,87 zł.
Ceny zakupu żywca wieprzowego w dniach od 12 do 18 czerwca w większości krajów Unii Europejskiej wzrosły. Producenci z krajów Wspólnoty za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali średnio 245,60 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 1089,33 zł.
Notowania te były o 1% wyższe niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. Żywiec ten był jednocześnie o 31% droższy niż przed rokiem.
Przemysł trzody chlewnej w Wielkiej Brytanii od 2015 r. ograniczył stosowanie antybiotyków aż o 75%. Jest to efekt zaangażowania branży w promowanie zdrowia i dobrostanu świń przy jednoczesnym zwiększeniu bioasekuracji. Rada ds....
Najwięcej za trzodę chlewną, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, uzyskiwali dostawcy w Rumunii, gdzie płacono 283,53 euro za 100 kg, czyli około 1257,56 zł.
Producenci w Bułgarii uzyskiwali średnio 276,82 euro za 100 kg (około 1227,80 zł). Z kolei najniższe ceny otrzymywali rolnicy w Danii, gdzie płacono średnio 207,34 euro za 100 kg (około 919,63 zł).
W Estonii ceny ustabilizowały się na poziomie 215,50 euro za 100 kg (około 955,83 zł), a w Niderlandach płacono 218,07 euro za 100 kg (około 967,22 zł).
W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 267,98 euro za 100 kg, co daje około 1188,59 zł. Cena ta była o 22,38 euro za 100 kg wyższa niż średnio otrzymywali producenci w krajach unijnych.
W Polsce zakłady mięsne kupowały trzodę chlewną średnio po 9,14 zł za kg, czyli o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% niż przed miesiącem, a także o 36% niż przed rokiem.
Na rynku krajowym cena półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 13,08 zł za kg. Była ona o 2% wyższa niż tydzień wcześniej i o 4,5% niż przed miesiącem oraz o 38% niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ