Ceny tuczników rozczarowują hodowców

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
08-07-2022,8:20 Aktualizacja: 08-07-2022,8:09
A A A

Cena świń na niemieckiej dużej giełdzie VEZG w najbliższym tygodniu tj. do 13 lipca będzie ponownie wynosić 1,85 euro za kilogram w wadze bitej ciepłej.

Tuczniki w przeliczeniu na polską walutę po kursie euro z 6 lipca wg NBP (4,7942) kosztują obecnie 8,86 zł za kg wbc

"Na początku nowego tygodnia ubojowego ogólnie dostępny asortyment trzody chlewnej jest wystarczający, aby sprostać zapotrzebowaniu zakładów ubojowych. Ceny pozostają stabilne na poziomie z poprzedniego tygodnia." czytamy w komunikacie VEZG.

ARiMR, producenci świń, prosięta, tuczniki, maciory, trzoda chlewna, nadzwyczajna pomoc, hodowcy świń, opłacalność

Wsparcie dla producentów świń. Hodowcy złożyli 228 wniosków

Hodowcy i producenci trzody chlewnej do 15 lipca mogą się ubiegać w ARiMR o dofinansowanie w ramach "Nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej dla producentów świń". Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa informuje, że do 4...

- Nie było zaskoczenia, gdy ogłoszono utrzymanie ceny na niezmienionym poziomie. Zaskoczeniem dla mnie jest natomiast sytuacja na rynku polskim - mówi Bartosz Czarniak, hodowca świń w cyklu zamkniętym i rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.

Hodowca podkreśla, że Polska i Niemcy zanotowały największy spadek pogłowia w Europie. Eksperci przewidują, że jego ewentualna odbudowa mogłaby nastąpić dopiero za 12 miesięcy i to pod warunkiem, że teraz należałoby zacząć masowe krycie loch. Na to się jednak nie zanosi.

- Mamy więc problem z uzyskaniem odpowiedniej ilości towaru do zakładów mięsnych, bo świń zwyczajnie brakuje. Tym bardziej dziwi fakt obecnie proponowanych stawek, które w porównaniu do zeszłego tygodnia są niższe średnio o 10-20 groszy! - zauważa Czarniak.

Jego zdaniem zakłady mięsne mają nadzieję na napływ taniego żywca wieprzowego z terenu, na którym wystąpiło ognisko ASF w Niemczech.

Co możemy zrobić? Ja bym poczekał ze sprzedażą, o ile to możliwe, aby przekonano się jak mało towaru jest na rynku - podsumowuje Bartosz Czarniak.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA