Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig informuje, że w wyniku deficytu żywca wieprzowego na rynku ceny osiągają rekordowy poziom. W minionym tygodniu notowania żywca wieprzowego w w wielu krajach UE wzrosły.
Notowania skupu żywca wieprzowego na krajowym rynku zbliżają się do najwyższych w Unii Europejskiej. Jednak różnica miedzy niemiecką ceną tuczników a notowaną w Polsce wynosi nadal niemal 1 zł.
Niska podaż tuczników i wzrost popytu doprowadziły do tego, że w wielu krajach Unii Europejskiej ceny skupu żywca wieprzowego wciąż pną się w górę.
Nawet stagnacja eksportu na rynki azjatyckie, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, nie zahamowała wzrostu cen tuczników.
Zjazd Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig 12 czerwca wybrał nowe władze. Prezesem zarządu w nowej 4-letniej kadencji ponownie został Aleksander Dargiewicz. W nowej kadencji zarząd KZP-PTCH Polpig będzie...
W minionym tygodniu notowania żywca wieprzowego w Belgii wzrosły o 5 centów za kg, w Holandii o 4 centy, a we Francji i Austrii o 3 centy.
W Danii podobnie jak w Niemczech notowania pozostały bez zmian. U naszych zachodnich sąsiadów cena utrzymała się na poziomie 2,43 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 10,79 zł.
Ceny skupu świń na krajowym rynku zbliżają się do najwyższych w Unii Europejskiej i w ubiegłym tygodniu dochodziły do 11,70 zł za kg za klasę E.
Obecnie różnica miedzy niemiecką ceną tuczników na dużej giełdzie a notowaną w Polsce wynosi niemal 1 zł za kg. Sytuacja ta nie pozwala na uruchomienie importu żywca czy wieprzowiny z Niemiec, gdzie zakłady również zmagają się z brakiem żywca do przerobu.
Ubojnie w krajach Wspólnoty mają duży problem związany z niepełnym wykorzystaniem swoich mocy produkcyjnych. W pierwszym kwartale 2023 r. liczba ubojów w Polsce spadła w ciągu roku o 3,1%, we Francji o 4,9%, w Niemczech o 8%, w Hiszpanii o 9%, w Holandii o 9,8%, w Belgii o 1,1% a w Danii aż o 16,3%.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ