Ceny tuczników rekordowo wysokie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
20-06-2023,13:00 Aktualizacja: 25-06-2023,12:37
A A A
Notowania skupu żywca wieprzowego na krajowym rynku zbliżają się do najwyższych w Unii Europejskiej. Jednak różnica miedzy niemiecką ceną tuczników a notowaną w Polsce wynosi nadal niemal 1 zł.
 
Niska podaż tuczników i wzrost popytu doprowadziły do tego, że w wielu krajach Unii Europejskiej ceny skupu żywca wieprzowego wciąż pną się w górę. 
 
Nawet stagnacja eksportu na rynki azjatyckie, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, nie zahamowała wzrostu cen tuczników. 
 
Aleksander Dargiewicz, trzoda chlewna, KZP-PTCH Polpig, żywiec wieprzowy, ASF, kompartmenty, strategia rynku wieprzowiny

Nowe władze i kierunki działania KZP-PTCH Polpig

Zjazd Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig 12 czerwca wybrał nowe władze. Prezesem zarządu w nowej 4-letniej kadencji ponownie został Aleksander Dargiewicz. W nowej kadencji zarząd KZP-PTCH Polpig będzie...
 
W minionym tygodniu notowania żywca wieprzowego w Belgii wzrosły o 5 centów za kg, w Holandii o 4 centy, a we Francji i Austrii o 3 centy. 
 
W Danii podobnie jak w Niemczech notowania pozostały bez zmian. U naszych zachodnich sąsiadów cena utrzymała się na poziomie 2,43 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 10,79 zł.
 
Ceny skupu świń na krajowym rynku zbliżają się do najwyższych w Unii Europejskiej i w ubiegłym tygodniu dochodziły do 11,70 zł za kg za klasę E.  
 
Obecnie różnica miedzy niemiecką ceną tuczników na dużej giełdzie a notowaną w Polsce wynosi niemal 1 zł za kg. Sytuacja ta nie pozwala na uruchomienie importu żywca czy wieprzowiny z Niemiec, gdzie zakłady również zmagają się z brakiem żywca do przerobu. 
 
Ubojnie w krajach Wspólnoty mają duży problem związany z niepełnym wykorzystaniem swoich mocy produkcyjnych. W pierwszym kwartale 2023 r. liczba ubojów w Polsce spadła w ciągu roku o 3,1%, we Francji o 4,9%, w Niemczech o 8%, w Hiszpanii o 9%, w Holandii o 9,8%, w Belgii o 1,1% a w Danii aż o 16,3%.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA