Ceny tuczników nadal będą rosły?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
08-05-2023,14:45 Aktualizacja: 08-05-2023,14:47
A A A
W minionym tygodniu niemiecka cena na małej giełdzie osiągnęła rekordowy poziom 2,50 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc). Może być to sygnał do kolejnych wzrostów cen w pozostałych krajach Unii Europejskiej. 
 
W wielu krajach Wspólnoty na początku maja notowania tuczników utrzymały się bez większych zmian tak jak to miało miejsce w Belgii, Holandii, Hiszpanii i Austrii.
 
Podobne trendy odnotowała niemiecka cena na dużej giełdzie. W dniu 3 maja pozostała ona bez zmian na poziomie 2,33 euro za kg wbc, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 10,64 zł. 
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Dalszy wzrost cen tuczników i wieprzowiny

W Polsce w trzecim tygodniu kwietnia odnotowano dalszy wzrost cen żywca wieprzowego. W ślad za wzrostem cen żywca w skupie drożało mięso wieprzowe.   Na rynku krajowym w dniach od 17 do 23 kwietnia zakłady mięsne objęte monitoringiem...
Na ostatniej piątkowej małej giełdzie, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, ceny wzrosły o 9 eurocentów do rekordowego poziomu 2,50 euro za kg wbc (około 11,42 zł). 
 
Może to świadczyć o potencjale do wzrostu cen w najbliższych notowaniach niemieckiej dużej giełdy.
 
W Polsce w wielu zakładach obniżono ceny skupu o kolejne 20 groszy za kg. Najczęściej obniżki uzasadniane są słabym handlem wieprzowiną. Do Polski napływa również tańsza wieprzowina z Zachodu. 
 
Import produktów wieprzowych jest opłacalny ze względu na różnice cenowe w Polsce i innych krajach unijnych. Według prognozy w kolejnych dniach pogoda poprawi się, a sezon grillowy zwiększy popyt na krajową wieprzowinę, co może spowodować kolejne wzrosty cen żywca wieprzowego. 
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA