Ceny tuczników bez większych zmian, a koszty produkcji nadal wysokie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-07-2022,9:25 Aktualizacja: 12-07-2022,9:17
A A A
Sytuacja na rynku trzody chlewnej wciąż pozostaje trudna. Ceny żywca wieprzowego nie pokrywają wciąż wysokich kosztów produkcji. 
 
Tuczniki w Niemczech w notowaniach dużej giełdy z 6 lipca utrzymały cenę sprzed tygodnia na poziomie 1,85 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę jest to około 8,87 zł. 
 
Z kolei w krajowych notowaniach średnia cena za klasę E spadła o 5 gr do wartości 8,65 zł za kg. 
 
Jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, produkcja wieprzowiny w Polsce w pierwszym kwartale bieżącego roku spadła o 12% rok do roku. 
 
ARiMR, producenci świń, prosięta, tuczniki, maciory, trzoda chlewna, nadzwyczajna pomoc, hodowcy świń, opłacalność

Wsparcie dla producentów świń. Hodowcy złożyli 228 wniosków

Hodowcy i producenci trzody chlewnej do 15 lipca mogą się ubiegać w ARiMR o dofinansowanie w ramach "Nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej dla producentów świń". Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa informuje, że do 4...
Tym samym nasz kraj uplasował się na drugim miejscu zaraz za Niemcami, pod względem ograniczenia pogłowia świń wśród państw Unii Europejskiej. 
 
Koszty produkcji żywca wieprzowego bardzo wzrosły, a niewielkie wzrosty cen w skupie nie pozwalają na zachowanie opłacalności. 
 
W efekcie wielu rolników zdecydowało się zlikwidować produkcję. Według danych ARiMR odnotowano tylko 66 tys. stad o tym kierunku produkcji. W porównaniu z 2015 r. spadek ten wynosi, aż 74%.
 
Sytuację europejskich producentów tuczników pogarsza rozprzestrzeniający się wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF). Ogniska choroby potwierdzono we Włoszech. Wirus odnotowano również w Niemczech przy granicy holenderskiej i francuskiej. 
 
Stanowi to poważne zagrożenie rozprzestrzenienia się choroby na kolejne kraje i możliwość dalszych restrykcji eksportowych. Jednak do tej pory przeniesienie wirusa na tak duże odległości w Niemczech nie spowodowało wprowadzenia nowych restrykcji handlowych.
 
W związku z wojną na Ukrainie, rządy wielu państw Wspólnoty wdrażają pomoc dla branży. We Francji wprowadzono zakaz stosowania oznaczeń produktów zwierzęcych do produktów wegańskich, co ma pobudzić konsumpcję wieprzowiny.
 
Eksperci z POLPIG oczekują, że podobne regulacje będą przyjęte w całej Unii Europejskiej.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA