Komisja Europejska formalnie zatwierdziła przepisy w sprawie dopłat do prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego.
Komisja Europejska formalnie zatwierdziła przepisy w sprawie dopłat do prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego.
W piątek zostały opublikowane w dzienniku urzędowym KE, a w poniedziałek wejdą w życie. Dopłaty, w zależności od rodzaju mięsa i okresu jego przechowywania, mają wynosić od 210 do 305 euro za tonę. KE przewidziała wsparcie na przechowywanie na okres 3-5 miesięcy.
Mechanizm ma czasowo zmniejszyć dostawy na rynek i tym samym podnieść ceny wieprzowiny. Bruksela przypomniała w piątkowym komunikacie, że sektor znalazł się pod presją po tym, jak wszedł w życie zakaz importu unijnej wieprzowiny do Rosji. Moskwa podjęła taką decyzję po wykryciu w Polsce oraz na Litwie przypadków ASF na początku 2014 r.
Według wyliczeń KE cena trzody chlewnej jest o 20 procent niższa niż średnia z ostatnich 5 lat. Również marże są niższe od historycznej średniej (o 15 proc.) przez co wielu producentów i rolników, którzy odnotowywali straty od wielu miesięcy, stanęło w obliczu poważnych problemów z płynnością finansową.
Mechanizm dopłat do przechowywania był już zastosowany dla producentów serów, którzy dzięki wydłużeniu okresu magazynowania mieli więcej czasu na szukanie innych rynków zbytu po zamknięciu rynku rosyjskiego.