ASF wyraźnie wpłynął na niemiecki sektor trzody chlewnej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
15-11-2021,13:30 Aktualizacja: 15-11-2021,12:14
A A A
Niemcy straciły pozycję czołowego producenta i eksportera wieprzowiny w Europie. Doprowadził do tego afrykański pomór świń (ASF), z którym kraj ten walczy od września 2020 r. 
 
Wybuch epidemii ASF w Niemczech spowodował, że kraj ten utracił dostęp do jednych z największych światowych rynków takich jak Chiny, Filipiny, Japonia, Korea Południowa czy Wietnam. 
 
Tym samym w Unii Europejskiej, jak podaje euromeatnews.com, pozostało od 250 tys. do nawet 350 tys. wieprzowiny, która miała trafić na eksport poza europejski rynek. 
 
Niemiecki sektor trzody chlewnej w wyniku wirusa ASF i wprowadzonych restrykcji utracił pozycje lidera w Europie, a jego miejsce zajęła Hiszpania. Według raportu Rabobanku, inne kraje również mogą na tym skorzystać.
 
przypadki asf, asf u dzików, dziki, padłe dziki, odstrzelone dziki, asf w Niemczech, Brandenburgia, Saksonia, wirus asf

ASF. Mamy coraz więcej przypadków choroby

Wirus afrykańskiego pomoru świń wciąż jest stwierdzany u dzików. W efekcie rośnie liczba przypadków tej choroby w naszym kraju. Liczba przypadków ASF do 14 listopada w Polsce wzrosła do 2408. Choroba do tej pory została...
Jak podkreślili eksperci z Rabobanku, na rynek oprócz ASF duży wpływ miała również pandemia Covid-19, długoterminowe problemy strukturalne i zmiany w globalnym popycie.
 
Niemiecki łańcuch dostaw wieprzowiny został poważnie zachwiany, co wpłynęło także na pozostałe kraje Unii Europejskiej. 
 
- Niemcy straciły pozycję wiodącego producenta i eksportera wieprzowiny w Europie, tworząc możliwości dla innych krajów produkujących to mięso - powiedziała Ewa Gocsik, analityk z Rabobanku, dodając - Łańcuchy dostaw wieprzowiny w Europie Zachodniej mogą wyciągnąć wnioski z doświadczeń Niemiec.  
 
Niższy eksport doprowadził do nadpodaży mięsa wieprzowego, a wynikające z tego niskie ceny przyspieszają racjonalizację bazy produkcyjnej. 
 
W efekcie zwiększa się rola Hiszpanii jako największego producenta wieprzowiny. Mogą się również otworzyć możliwości dla innych krajów, takich jak Dania i Holandia, które od dawna pozostają w cieniu Niemiec.
 
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA