Ambasada USA: musimy chronić gospodarstwa przed ASF
USA i Polska prowadzą rozmowy na temat zawieszenia importu wieprzowiny do USA z Polski - poinformowała na Twitterze Ambasada USA w Polsce.
Dodano, że obie strony są zdeterminowane, by chronić swoje gospodarstwa przed afrykańskim pomorem świń (ASF).
Wstrzymanie importu dotyczy mięsa mrożonego, schłodzonego oraz produktów wieprzowych pochodzących z Polski.
Amerykanie wstrzymali import wieprzowiny z Polski. Boją się ASF
Wstrzymanie importu, jak zaznaczył, obowiązuje od 18 października - restrykcje mają charakter czasowy, ale nie określono daty, do kiedy będą obowiązywać.
Szefowa Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii Jadwiga Emilewicz spotkała się w piątek wieczorem z wiceambasadorem USA w Polsce Erikiem F. Greenem ws. wstrzymania przez Stany Zjednoczone importu wieprzowiny z naszego kraju - poinformował PAP resort. Celem spotkania, jak podało MPiT, było "rozwianie nieporozumień wokół handlu wieprzowiną z USA".
Minister zaniepokojona wstrzymaniem eksportu wieprzowiny do USA
W spotkaniu uczestniczył także Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk i przedstawiciel Ministerstwa Spraw Zagranicznych - poinformował resort przedsiębiorczości i technologii.
Podczas spotkania minister Emilewicz oraz Główny Lekarz Weterynarii przekazali stronie amerykańskiej wyjaśnienia dotyczące "procedur związanych z określaniem stref, gdzie obowiązują restrykcje związane z występowaniem ASF".
Wyjaśnili, że mięso, które trafiło na rynek amerykański spełniało wszystkie wymogi przepisów weterynaryjnych, w tym przepisów prawa europejskiego.
Według informacji Głównego Inspektora Weterynarii doszło do pomyłki związanej z określeniem statusu miejsc, z których pochodziło wyeksportowane mięso. "Szczegółowe informacje trafiły już drogą formalną do właściwych instytucji w Waszyngtonie. Liczymy, że przedstawione wyjaśnienia spowodują szybką korektę podjętej decyzji" - podało MPiT.
Dodano, że obie strony pozostają w kontakcie roboczym do ostatecznego wyjaśnienia sprawy.
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ