Trzoda chlewna
RSS-
30-04-2016,7:00
Gen stresu pogarsza jakość wieprzowiny
Gen RYR1 jest główna przyczyną powstawania wady mięsa typu PSE. Mięso z tą wadą jest jasne, miękkie oraz objawia się dużym wyciekiem wody. -
29-04-2016,8:30
Sukces w hodowli świń zależy od wielu czynników
Producenci trzody chlewnej są narażeni na wiele niebezpieczeństw, które obniżają opłacalność i wpływają na obniżenie przyjemności z pracy oraz motywacji do wykonywania codziennych obowiązków. -
28-04-2016,16:55
Cena tuczników rośnie
Wieprzowina drożeje. W dniu 27 kwietnia na rynku niemieckim ustalono cenę na poziomie 1,32 euro za kg, co oznacza wzrost o 4 centy w stosunku do ubiegłego tygodnia. -
28-04-2016,11:25
Program ochrony zasobów genetycznych świń
Właściciel stada loch i loszek rasy puławskiej, złotnickiej pstrej lub złotnickiej białej zakwalifikowanych do programu ochrony zasobów genetycznych otrzymuje dotację w wysokości 1140 zł na sztukę. -
27-04-2016,9:55
Rasa puławska – długowieczna i odporna
Wieprzowina pozyskana ze świń rasy puławskiej jest smaczna i technologicznie bardziej przydatna od mięsa uzyskiwanego od popularnych ras świń. Ponadto ma dużą zdolność przyjęcia i utrzymania wody, która wpływa na jego strukturę i soczystość. -
27-04-2016,8:20
Polska masowo importuje prosięta. Potrzebne są duże chlewnie
O podjęcie działań dla ratowania ginącej produkcji trzody w kraju zaapelował do ministerstwa Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS". Jego przedstawiciele wskazali, że w kraju jest najniższe pogłowie od lat 50. ubiegłego stulecia.