Tuczniki zdecydowanie droższe niż w ubiegłych latach

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
06-07-2016,10:40 Aktualizacja: 06-07-2016,10:43
A A A

Ceny świń rosną od kilku tygodni i nic nie wskazuje na to, aby w najbliższym czasie miały znacząco spadać. Tegoroczna sytuacja znacznie różni się od ubiegłych lat. Tak dużych i trwających tyle czasu podwyżek nie mieliśmy już dawno.

Hodowcy i producenci świń nie mogą narzekać na obecną sytuację. Jak informują analitycy Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wykresy cenowe w różnych krajach europejskich pokazują, że weszliśmy w fazę rosnącej ceny cyklu świńskiego.

tuczniki, trzoda chlewna, Chiny, eksport wieprzowiny

Ceny świń w Europie są wysokie dzięki konsumentom w Chinach

Ceny tuczników w Chinach są rekordowo wysokie, a mimo to zapotrzebowanie na wieprzowinę w tym kraju ciągle pozostaje niezaspokojone. Wykorzystują to inne kraje w tym należące do Unii Europejskiej. Rosyjskie embargo spowodowało, że sytuacja...

Tuczniki są coraz droższe. Z czego do wynika? Przede wszystkich żywca jest mniej stąd zakłady mięsne w całej Europie, ale także w USA i Kanadzie płacą więcej za surowiec. Jednak największy udział we wzroście cen ma coraz większy eksport.

Eksport wieprzowiny w pierwszych czterech miesiącach 2016 r. wg danych Dr Agri wzrósł o 35 proc. w stosunku do ubiegłego roku. Rekordowy wzrost, aż o 96 proc., odnotowano w przypadku sprzedaży tego mięsa do Chin. Ponadto eksport do Japonii i Hong Kongu wzrósł o 9,2 proc. Jego wielkość zwiększyła się także w przypadku Filipin (o 6,2 proc.) oraz Korei Południowej (5,5 proc.).

Ceny tuczników na tak wysokim poziomie utrzymają się przez kolejne miesiące? Na to pytanie niestety nie można obecnie jednoznacznie odpowiedzieć. Zdaniem analityków KZP-PTCH nadal mamy sporo niewiadomych związanych z Brexit’em. Ponadto rynek chiński i rosyjski są mniej przewidywalne niż zachodnie. Nie wiadomo także kiedy Chiny odbudują część pogłowia i krajowej produkcji co znacznie zmniejszy europejski eksport tego mięsa na tamtejszy rynek.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA