Trzoda chlewna
RSS-
14-04-2016,8:00
Mięso powinno być znakowane miejscem pochodzenia
Niewiele produktów mięsnych, zwłaszcza wieprzowiny, spełnia wymagania Unii Europejskiej dotyczące znakowania krajem lub miejscem pochodzenia - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. -
12-04-2016,9:45
Polscy producenci wieprzowiny coraz mniej liczą się w Unii
10 lat temu Polska była na trzecim miejscu w Unii - po Niemczech i Hiszpanii - pod względem liczby hodowanych świń. Ich pogłowie stanowiło 11,5 proc. całej unijnej trzody chlewnej. Dziś jest to tylko 7 proc. -
12-04-2016,8:00
Żywca brakuje a tuczniki coraz tańsze
Żywiec wieprzowy nadal tanieje. Wpływ na tę sytuację mają małe ożywienie handlu po świętach oraz mniejsza liczba ubojów. Niższa cena wynika także z niemieckiej redukcji w ubiegłym tygodniu o 3 centy na kg. -
11-04-2016,20:35
Prywatne przechowywanie wieprzowiny budzi kontrowersje
Skuteczność dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny budzi coraz więcej kontrowersji. Uwolnienie znacznej części z 90 tys. ton wcześniej zgromadzonej wieprzowiny nie będzie sprzyjało odbudowie cen żywca. -
06-04-2016,13:35
Wieprzowina z magazynów prywatnego przechowywania trafi wkrótce na rynek
W marcu ceny wieprzowiny w UE zaczęły rosnąć z uwagi na wzmożony popyt przed Świętami Wielkanocnymi. Pojawienie się na rynku mięsa z magazynów w kwietniu i maju może jednak odwrócić tą tendencję. -
06-04-2016,8:00
Rośnie eksport polskiej wieprzowiny do krajów Wspólnoty
Handel wieprzowiną w krajach Unii Europejskiej w 2015 r. dotyczył 5,5 mln ton tego mięsa. Wśród członków Wspólnoty największy wzrost eksportu na rynek UE odnotowała Polska. W porównaniu do 2014 r. wzrósł on o 18 proc.