Targi Ferma odwiedziło blisko 18 tys. gości

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
03-03-2025,10:50 Aktualizacja: 03-03-2025,10:49
A A A
Największe specjalistyczne targi dla fachowców produkcji zwierzęcej w Polsce po pięciu latach nieobecności wróciły do Łodzi. Targi Ferma, bo o nich mowa, to miejsce spotkań dla profesjonalistów chowu i hodowli bydła, świń i drobiu.
 
Podczas tegorocznej edycji Targów Ferma, które odbyły się 21-23 lutego, blisko 200 wystawców zaprezentowało bogatą ofertę wszystkiego, co niezbędne w chowie i hodowli począwszy od genetyki poprzez pasze i systemy ich zadawania, aplikacje do zarządzania hodowlą, leki i preparaty weterynaryjne, roboty udojowe, wyposażenie, budynki inwentarskie, maszyny do zbioru i konserwacji pasz, a także projekty i rozwiązania dla biogazowni rolniczych. 
 
Blattin Polska, konferencja, hodowcy bydła i producenci mleka, bydło mleczne,

Hipokalcemia subkliniczna - poważny problem w okresie poporodowym

Podkliniczna forma hipokalcemii może dotyczyć nawet 50% krów w okresie przejściowym. Choć przebiega bezobjawowo, wiąże się z dużymi stratami finansowymi, co znacząco obniża rentowność produkcji mleka.   Subkliniczna postać hipokalcemii,...
Tegoroczna edycja przyciągnęła 17 985 fachowców produkcji zwierzęcej z całej Polski. Organizator odnotował obecność firm z 12 państw, w tym z Korei Płd., Tajwanu, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Francji, Izraela, Portugalii, Holandii, Finlandii, Danii i Ukrainy.
 
W piątek i sobotę odbyła się konferencja naukowo-techniczna z udziałem wielu wybitnych specjalistów, praktyków ciesząca się dużym zainteresowaniem hodowców. 
 
Pierwszego dnia targów dla hodowców trzody chlewnej, dr Tomasz Schwarz z UP w Krakowie, poprowadził panel dyskusyjny, którego uczestnicy omówili największe zagrożenia dla produkcji świń w Polsce i Europie. 
 
W piątek również odbyło się forum dotyczące odnawialnych źródeł energii, którego moderatorem był prof. dr hab. Jacek Dach z UP w Poznaniu oraz Forum Hodowli Drobiu, przygotowane przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz.
 
W sobotę PFHBiPM przygotowała panel pt. "Dla człowieka, zwierząt i środowiska", gdzie moderator – Martin Ziaja, wraz z uczestnikami dyskusji poruszyli zagadnienia związane z dobrostanem krów, omówili innowacyjne metody redukcji emisji metanu, jak również starali się przedstawić fakty i mity dotyczące krów,  szukając odpowiedzi na pytanie czy są one pasożytami czy symbiontami?
 
Międzynarodowe Forum Wołowiny, bydło mięsne, konferencja, spotkanie branżowe,

O przyszłości polskiego sektora wołowiny

W obliczu zmieniającej się polityki rolnej i globalnych zagrożeń, polski sektor mięsa wołowego staje przed szeregiem wyzwań. Uczestnicy Międzynarodowego Forum Wołowiny wskazali zarówno szanse, jak i trudności związane z transformacją branży,...
Tego samego dnia Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego pod przewodnictwem Jerzego Wierzbickiego poprowadziło panel dotyczący raportowania ESG i redukcji emisji gazów cieplarnianych.
 
Drugiego dnia targów odbyła się również debata z udziałem ministra rolnictwa Czesława Siekierskiego, przygotowana przez Izbę Rolniczą Województwa Łódzkiego pt. "Przyszłość polskiego rolnictwa".
 
Podczas targów można było zobaczyć wiele nowości w tym urządzenie do mycia aparatów udojowych – Hyperin CluStar oraz autonomiczny, elektryczny i samozaładowczy wóz paszowy Falcon 400 PRO od firmy Euromilk. 
 
W trakcie targów Komisja Konkursowa składająca się z członków Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego, wyróżniła innowacyjne produkty i technologie przyznając 8 Złotych Medali i 5 Znaków "Nowość".
 
Kolejna edycja Fermy odbędzie się w Łodzi, w dniach 20 - 22 lutego 2026 r. 
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" i "Hoduj z Głową Świnie"

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2025

Hoduj z głową świnie:

-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja

-Świeże powietrze to podstawa

-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2025

Hoduj z głową bydło:

-Programowanie życia cieląt

-Jak zmodernizować oborę pod robota?

-Lepszy dobrostan to większy zysk

PRENUMERATA