26 eurocentów premii za kilogram żywca wieprzowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
16-12-2016,8:00 Aktualizacja: 15-12-2016,10:14
A A A

Hodowcy trzody chlewnej w Danii, którzy zdecydowali się produkować tuczniki bez użycia antybiotyków otrzymują premię za sprzedawane zwierzęta. Jak informuje TVP 1 największa spółdzielnia w kraju dopłaca do kilograma żywca aż 26 eurocentów tj. ok 1,1 zł.

Producenci świń w Danii bardzo interesują się programem dopłat do produkcji wieprzowiny wolnej od antybiotyków. Obecnie należy do niego około 30 gospodarstw, które tygodniowo sprzedają 3-4 tys. świń - informuje TVP 1. Otrzymują oni zdecydowanie wyższe ceny skupu.

Zakłady mięsne płacą więcej, ponieważ nie mają oni problemów ze zbytem takiego mięsa. Wieprzowina bez pozostałości antybiotyków jest bowiem poszukiwana nie tylko w Europie, ale także poza jej granicami.

tuczniki, antybiotyki, trzoda chlewna, probiotyki

Tuczniki będą produkowane bez antybiotyków

Tuczniki już w niedalekiej przyszłości mogą być produkowane bez używania antybiotyków zarówno w leczeniu jak i profilaktyce. W Polsce już teraz funkcjonują obiekty, w których przynajmniej część stada jest produkowana właśnie w...

Coraz częściej w Unii Europejskiej mówi się o ograniczaniu stosowania antybiotyków w leczeniu zwierząt. Głównym powodem jest przeciwdziałanie narastaniu antybiotykooporności bakterii, co potęguje problem nieskutecznej antybiotykoterapii. Ponadto badacze wyraźnie wskazują na konieczność zakazu profilaktycznego stosowania antybiotyków.

W Danii w 2012 r. na potrzeby weterynaryjne zużyto ich w sumie 112 ton z czego aż 76 proc. z tej puli została przeznaczona wyłącznie na leczenia świń. Dlatego w tym kraju kontrole inspekcji weterynaryjnej kontrolują fermy, które nadużywają antybiotyków w celu znalezienia przyczyny takiego postępowania.

W Danii obowiązuje zasada żółtej kartki. Oznacza to, że dane stado jest pod dokładną obserwacją organizacji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności. Po wprowadzeniu tych przepisów zużycie antybiotyków w latach 2009-2013 zmalało tam o 50 proc., a co roku średnio maleje o 19 proc.

Produkcja tuczników bez użycia antybiotyków jest praktykowana także w Polsce. Już teraz funkcjonują u nas obiekty, w których przynajmniej część stada jest produkowana właśnie w taki sposób.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA