Światowy Dzień Mleka – 25 maja
Dzień Mleka został ustanowiony w 2001 r. przez Organizację do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jego głównym celem jest propagowanie wiedzy o walorach odżywczych mleka i jego przetworów oraz korzyści płynących z ich spożywania.
Mleko krowie średnio zawiera 87,7 proc. wody, 3,6 proc. tłuszczu, 0,19 proc. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, 2,5 proc. białka (kazeiny), 0,83 proc. białka alfa S1, 0,6 proc. białka serwatkowego, 0,3 proc. beta-laktoglobulin, 0,09 proc. alfa-laktoglobulin, 0,06 proc. białka odpornościowego, 4,6 proc. laktozy, 0,12 proc. wapnia, 0,2 proc. innych związków organicznych oraz 0,7 proc. składników mineralnych – przypominają organizatorzy kampanii „Mamy kota na punkcie mleka” sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka.
Kampania edukacyjna promująca mleko
Jednocześnie informują, że jutro 25 maja przypada Światowy Dzień Mleka.
Ponadto przypominają, że spożywanie mleka, zgodnie z zalecanymi normami, pokrywa także całkowite zapotrzebowanie organizmu na wapń.
Surowiec ten jest również bogaty w magnez, potas, witaminy z grupy B, a zwłaszcza B1 i B2 oraz B6 i B12 oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D i E).
Kampania jest prowadzona przez Polską Izbę Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka.