Światowy Dzień Mleka – 25 maja

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
24-05-2016,20:15 Aktualizacja: 31-05-2016,15:31
A A A

Dzień Mleka został ustanowiony w 2001 r. przez Organizację do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jego głównym celem jest propagowanie wiedzy o walorach odżywczych mleka i jego przetworów oraz korzyści płynących z ich spożywania.

Mleko krowie średnio zawiera 87,7 proc. wody, 3,6 proc. tłuszczu, 0,19 proc. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, 2,5 proc. białka (kazeiny), 0,83 proc. białka alfa S1, 0,6 proc. białka serwatkowego, 0,3 proc. beta-laktoglobulin, 0,09 proc. alfa-laktoglobulin, 0,06 proc. białka odpornościowego, 4,6 proc. laktozy, 0,12 proc. wapnia, 0,2 proc. innych związków organicznych oraz 0,7 proc. składników mineralnych – przypominają organizatorzy kampanii „Mamy kota na punkcie mleka” sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka.

promocja mleka, mam kota na punkcie mleka

Kampania edukacyjna promująca mleko

Mam kota na punkcie mleka, to kontynuacja trzyletniego programu realizowanego przez Polską Izbę Mleka przy współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Kampania, która ruszyła z początkiem roku ma na...

Jednocześnie informują, że jutro 25 maja przypada Światowy Dzień Mleka.

Ponadto przypominają, że spożywanie mleka, zgodnie z zalecanymi normami, pokrywa także całkowite zapotrzebowanie organizmu na wapń.

Surowiec ten jest również bogaty w magnez, potas, witaminy z grupy B, a zwłaszcza B1 i B2 oraz B6 i B12 oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D i E).

Kampania jest prowadzona przez Polską Izbę Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA