Soja będzie droższa? Prognozowana susza wpływa na wzrost cen

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
14-07-2016,9:30 Aktualizacja: 14-07-2016,9:30
A A A

Soja na początku lipca była tańsza, ale teraz każdego dnia jej ceny rosną - informuje TVP 1. Na taką sytuację wpływają prognozy pogody, które przewidują suszę w Stanach Zjednoczonych. Ma ona wystąpić na przełomie lipca i sierpnia.

Susza ma dotknąć te tereny USA, na których dominuje uprawa soi. Brak deszczu i wysokie temperatury powietrza mogą skutkować zaburzeniem procesu zapylania roślin co w efekcie wpłynie na mniejsze jesienne zbiory, a tym samym wzrost cen.

pasze, zboże, ziarno, kukurydza

Ceny pasz mają być stabilne do końca roku

Żniwa w tym roku mają być bardzo udane. Według wstępnych szacunków zbiory ziarna mogą wynieść 27-28 mln ton. To dobra wiadomość zarówno dla przemysłu paszowego jak i dla hodowców i producentów zwierząt. Przemysł paszowy...

 

Ceny soi i śruty sojowej mogą dalej rosnąć także z powodu zużycia soi, które ciągle rośnie. Mimo że ostatnie prognozy Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) zapowiadają rekord w globalnej produkcji, która ma wynieść 325,75 mln ton, to jej przerób będzie aż o milion ton wyższy.

Cena soi 12 lipca na giełdzie w Chicago wyniosła 407 dolarów za tonę tj. ok. 1620 zł. Z kolei śruta sojowa kosztowała 378,30 dolarów tj. ok. 1500 zł. Na krajowym rynku jest nieco spokojniej. Śruta sojowa kosztuje średnio 1815 zł za tonę tj. o 100 zł mniej niż miesiąc wcześniej.

Jak informuje TVP 1 rolnicy nie powinni spodziewać się podwyżek, ponieważ najbliższe dostawy przyjdą do Polski po 25 lipca, a niskie ceny mleka i sytuacja na rynku drobiu ograniczyły nieco popyt na ten komponent paszowy.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA