Sektor drobiarski napędza produkcję pasz. Polska jednym z liderów
W sezonie 2016/17 produkcja pasz przemysłowych w UE wzrosła o 0,6 proc., a w Polsce o ponad 3 proc. W bieżącym roku handlowym wytwórczość we Wspólnocie ma zwiększyć się o dalsze 0,4 proc., ale mniejsze będzie wykorzystanie zbóż na pasze.
Według szacunków firmy Tallage w ubiegłym sezonie produkcja pasz przemysłowych w Unii wyniosła 147,1 mln ton i była prawie o 1 mln ton (0,6 proc.) wyższa niż rok wcześniej. Podobnie jak w poprzednich latach, wzrost napędzany był przez rozwijający się sektor drobiarski - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Zakaz stosowania pasz GMO. Czy grozi nam deficyt białkowy?
Wytwórczość pasz dla drobiu sięgnęła 54,5 mln ton (+1,5 proc. r/r). W tym samym czasie produkcja pasz dla bydła zwiększyła się o 0,7 proc. do 41,9 mln ton, zaś dla trzody chlewnej spadła o 0,6 proc. do 50,6 mln ton.
Wśród największych unijnych producentów jedynie dwa kraje wyraźnie zwiększyły wytwórczość - Polska (o 3 proc.) oraz Niemcy (prawie o 2 proc.). Produkcja w Hiszpanii i Włoszech była stabilna, a we Francji i Holandii spadła o 1-2 proc.
Eksperci Tallage przewidują, że w bieżącym sezonie produkcja pasz dla trzody ustabilizuje się na poziomie z ubiegłego sezonu, dla drobiu wzrośnie o 1 proc. do 55 mln ton, zaś dla bydła zwiększy się o 0,5 proc. do 42,1 mln ton. Wpłynie to na większą ogólną wytwórczość pełnoporcjowych pasz przemysłowych - o 0,4 proc. do 147,7 mln ton.
Całkowite zużycie zbóż na pasze (przemysłowe i gospodarcze) ma w sezonie 2017/18 w UE wynieść 164,1 mln ton (+1 mln ton). Z tej wielkości 52,5 mln ton (bez zmian) ma przypaść na pszenicę, 37,3 mln ton (-7 proc.) na jęczmień oraz 53,7 mln ton (+4 proc. ) na kukurydzę.