Antybiotyki i ograniczenie ich stosowania. To główny temat spotkania online, która odbyła się 12 kwietnia i została zorganizowana przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
Polska ma jeszcze tylko 8 lat na ograniczenie stosowania antybiotyków u zwierząt hodowlanych o połowę. Dlatego już dziś warto wdrażać takie praktyki, które pozwolą osiągnąć ten cel.
Metody ograniczające stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej, a antybiotykooporność, to temat konferencji online, która odbyła się 12 kwietnia i została zorganizowana przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
Szkolenie poprowadziła mgr inż. Martyna Zielińska-Tadych, specjalista ds. produkcji zwierzęcej, KPODR w Minikowie, która przedstawiła program oraz prelegentów.
O stosowaniu antybiotyków w chowie i hodowli zwierząt oraz o obecnej sytuacji w Polsce opowiedziała dr hab. Małgorzata Olejnik, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.
Błędy w agrotechnice kukurydzy, zły dobór odmian i nieodpowiednie nawożenie, a także nowoczesne maszyny uprawowe i wapnowanie gleb. Tematy te poruszono podczas konferencji online pt. "Kukurydza – nowe rozwiązania w uprawie"....
Zwróciła ona uwagę, że antybiotykooporność jest jednym z największych wyzwań współczesnej medycyny. Przewiduje się, że w 2050 r. z tego powodu będzie umierało 10 mln osób rocznie.
W Polsce 81% społeczeństwa ma świadomość, że niepotrzebne stosowanie antybiotyków powoduje ich nieskuteczność. W Unii Europejskiej 84% ludzi jest świadoma tego zagrożenia.
Ekspertka podkreśliła, ze w 2020 r. Polska znalazła się na drugim miejscu pod względem zużycia antybiotyków w Europie w przeliczeniu na 1 kg masy ciała zwierząt. Zwróciła również uwagę, że do 2030 r. będziemy musieli zmniejszyć stosowanie antybiotyków o 50%.
O bezpieczeństwie żywności oraz wdrażaniu naturalnych rozwiązań w postaci substancji o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, opowiedział mgr inż. Piotr Nowotnik z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i firmy ProBiotics Polska.
Jagnięcina z Podhala od niemal 40 lat trafiała na włoskie stoły wielkanocne. Obecnie przez protesty obrońców praw zwierząt Związek Hodowców Owiec z Nowego Targu wycofał się z eksportu do tego kraju. Jagnięcina znalazła za to...
Według danych przedstawionych przez eksperta w Unii Europejskiej może umierać nawet 25 tys. ludzi w następstwie zakażeń bakteriami odpornymi na substancje przeciwdrobnoustrojowe.
Jak wynika z raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w efekcie nabywania oporności przez bakterie nawet łagodne zakażenia mogą kończyć się zgonem.
Piotr Nowotnik przedstawił również wyniki badań dotyczących właściwości przeciwdrobnoustrojowych metabolitów bakteryjnych, które eliminują również grzyby środowiskowe.
Temat pt. "Probiotechnologia jako alternatywa dla środków chemicznych w chowie i hodowli zwierząt – działania zgodne ze strategią "od pola do stołu" na rzecz zrównoważonego rolnictwa" przedstawił mgr inż. Jacek Lasmanowicz reprezentujący ProBiotics Polska.
Podkreślił on, że środki biobójcze działają bardzo krótko i miejscowo. Są one aktywne tylko do momentu degradacji i wyczerpania stężenia substancji aktywnych. Z kolei probiotyki działają dłużej i wypierają szkodliwe drobnoustroje ze środowiska, a więc działają zgodnie z prawem "zajętego krzesła".