Jagnięcina znajduje odbiorców w kraju. Nie pojedzie do Włoch

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Szymon Bafia PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
11-04-2022,13:40 Aktualizacja: 11-04-2022,13:42
A A A

Jagnięcina z Podhala od niemal 40 lat trafiała na włoskie stoły wielkanocne. Obecnie przez protesty obrońców praw zwierząt Związek Hodowców Owiec z Nowego Targu wycofał się z eksportu do tego kraju. Jagnięcina znalazła za to odbiorców na krajowym rynku.

Na Podhalu jest hodowanych około 30 tys. owiec, a przychówek szacowany jest na poziomie 120 proc. Część jagniąt zostanie zakupiona przez włoską ubojnię na Słowacji, jednak zdecydowana większość tegorocznego przychówku zostanie w kraju.

Program "Owca Plus" , hodowla owiec i kóz, UMWŚ w Katowicach, Jan Kawulok

Region wspiera hodowlę owiec i kóz. Są pieniądze na pasterstwo

Samorząd województwa śląskiego ogłosił dwa konkursy, które mają wspierać hodowlę owiec i kóz w Beskidach oraz Jurze Krakowsko-Częstochowskiej - podał Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego w Katowicach. Łączna pula...

Jak wyjaśnił Jan Janczy, prezes Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu organizacja wyłączyła się z pośredniczenia w skupowaniu jagniąt na włoski rynek po tym, jak obrońcy praw zwierząt w 2017 r. zaczęli protestować przeciw transportom.

W ubiegłym roku przed sądem w Nowym Targu zapadł nieprawomocny wyrok skazujący odpowiedzialnych za ich transport. Lekarze weterynarii Barbara Z. i organizator przewozu zwierząt Marek O. zostali uznani winnymi znęcania się nad zwierzętami.

Hodowcy z powodzeniem sprzedają jednak jagnięta do polskich ubojni. Jagnięcina jest poszukiwana przez restauracje i markety, ale też odbiorców detalicznych. Część zwierząt jest też kupowana do przydomowych ogródków.

- Polski rynek jagnięciny zdecydowanie odżył. Jeszcze jakby ktoś mnie trzy lata temu zapytał, co to będzie, jeżeli jagnięta nie pojadą do Włoch, to bym powiedział, że tragedia. Natomiast ostatnie dwa lata pokazały, że jagnięcina ma odbiorców w kraju. To, że jest to zdrowe mięso o wyjątkowych walorach smakowych, to dobrze o tym wiemy, natomiast widocznie teraz przekonują się do tego konsumenci. Dużo jagnięciny skupują restauracje oraz markety - powiedział Janczy.

Jagnięcina podhalańska jest od 2012 r. wpisana na listę produktów regionalnych chronionych w całej Unii Europejskiej. Do produkcji jagnięciny podhalańskiej wykorzystuje się jagnięta polskiej owcy górskiej oraz pierwotnej rasy cakiel.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA