Producentom mięsa w 2020 roku nie brakowało problemów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
04-01-2021,13:15 Aktualizacja: 04-01-2021,13:20
A A A

To był niełatwy rok dla producentów mięsa. Do ograniczeń w funkcjonowaniu rynku na skutek COVID-19 doszły problemy spowodowane ASF i grypą ptaków - mówi Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego KOWR.

Zdaniem eksperta obie choroby stanowią poważne wyzwanie dla krajowego i globalnego rynku. Polska jest częścią UE, dlatego zmiany mające miejsce na unijnym rynku wieprzowiny wyznaczają kierunek zmian cen również u nas.

pandemia koronawirusa, Covid-19, wirus ASF, afrykański pomór świń, trzoda chlewna, cena tuczników, piątka dla zwierząt

Hodowcy świń w 2020 roku nie mieli łatwo

Pandemia koronawirusa, dalsze rozprzestrzenianie się wirusa afrykańskiego pomoru świń w Polsce oraz piątka dla zwierząt. To zdaniem Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG trzy najważniejsze wydarzenia...

Na rynku Wspólnoty od marca utrzymywała się spadkowa tendencja stawek skupu trzody chlewnej.

Jak zauważył Wroński, w okresie wiosenno-letnim sytuacja cenowa kształtowała się pod wpływem ograniczeń popytu na wieprzowinę w związku z zamknięciem branży HoReCa i wprowadzeniem w wielu krajach obostrzeń w ramach walki z pandemią koronawirusa.

Od września spadek cen był natomiast efektem wykrycia ognisk ASF w Niemczech i brakiem możliwości eksportu wieprzowiny do Chin, co skutkowało powstaniem nadwyżek asortymentu na rynku unijnym.

W okresie dziesięciu miesięcy 2020 r. co prawda odnotowano 6-proc. wzrost wartości krajowego eksportu (do 6 mld zł), ale jednocześnie o 8 proc. spadł wolumen eksportowanych za granicę produktów wieprzowych.

Dyrektor KOWR wskazał, że na rynku drobiu na poziom produkcji wpływ miały trzy negatywne czynniki: ogniska grypy ptaków wykryte na niektórych obszarach Polski, skutkujące zamknięciem części rynków pozaunijnych; rozwój pandemii koronawirusa powodujący ograniczenia logistyczne w handlu międzynarodowym oraz zmniejszenie popytu na drób ze strony sektora HoReCa.

Katarzyna Gawrońska, KIPDiP, hodowla drobiu, jaja konsumpcyjne

Jaja w hurcie podrożały przez grypę ptaków

Rosną hurtowe ceny jajek. Zdaniem analityków branżowych, nie przełoży się to jednak na ich wzrost w detalu - wynika z najnowszego raportu Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Liczba kur nieśnych zlikwidowanych w Polsce w ostatnich...

W pierwszych 10 miesiącach odnotowano 2-proc. wzrost wolumenu eksportu produktów drobiowych (do 1,5 mln ton), przy jednoczesnym 5-proc. spadku uzyskanych z tego tytułu wpływów, do 10,4 mld zł.

Pandemia COVID-19 wywarła niekorzystny wpływ na kondycję sektora wołowiny, głównie na początku 2020 r.

- Zerwanie łańcuchów dostaw przyczyniło się do ograniczenia eksportu wołowiny. Mniejsze zapotrzebowanie branży HoReCa spowodowało zmniejszenie popytu na ten asortyment. Wymienione czynniki wpłynęły na spadek cen żywca wołowego w pierwszej połowie 2020 r. w UE i Polsce - podkreślił Wroński.

Spadki cen wyhamowały w maju i czerwcu, na skutek stopniowego przywracania funkcjonowania branży hotelarskiej i gastronomicznej, a także dzięki uruchomieniu przez KE w okresie maj-lipiec mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wołowiny na rynku unijnym. Ożywienie nastąpiło również w eksporcie produktów wołowych.

mleko, cena mleka, mleko surowe, mleczarnie, skup mleka, krowy mleczne, produkcja mleka, PFHBiPM, mleko w UE

Mleko jest droższe i jest go więcej

Średnia cena mleka w Unii Europejskiej od stycznia do października wyniosła 33,5 euro za 100 litrów. Była ona niższa niż w zeszłym roku, kiedy kształtowała się na poziomie 34,3 euro oraz w 2018 r., kiedy surowiec był skupowany średnio po...

Dyrektor zauważył, że ponowne zamknięcie w drugiej połowie października branży hotelarsko-gastronomicznej nie było już tak bolesne dla sektora wołowiny, gdyż dynamika spadku cen skupu bydła rzeźnego nie była tak duża, jak w pierwszej połowie roku. Jednocześnie ceny żywca wołowego w Polsce od czerwca do listopada kształtowały się powyżej poziomów z analogicznego okresu 2019 r.

Natomiast stosunkowo dobrze radziła sobie branża mleczarska. Stymulująco na produkcję wpływały zwiększone dostawy surowca do skupu oraz popyt eksportowy na produkty mleczne z Polski. Ceny skupu uzyskiwane przez producentów w drugiej połowie 2020 r. były wyższe niż przed rokiem.

W okresie dziesięciu miesięcy 2020 r. przychody z eksportu produktów mlecznych uzyskane przez krajową branżę mleczarską były o ponad 3 proc. większe niż w roku 2019 i wyniosły 8,7 mld zł.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA