Spożycie i produkcja mięsa do 2050 r. powinny być ograniczone o 50 procent. Zdaniem Greenpeace jest to jedyny sposób na to, aby produkcja mięsa odbywała się w sposób odpowiedzialny.
Fundacja Greenpeace sporządziła raport zatytułowany "Mniej znaczy więcej. Mniej mięsa i nabiału - zdrowsze życie i planeta". Wynika z niego, że jedynym sposobem na to, aby produkcja mięsa odbywała się w sposób odpowiedzialny, jest ograniczenie zarówno jej jak i konsumpcji do 2050 r. o połowę.
"Produkcja zwierzęca przez nadmierny rozwój zagraża środowisku, a zbyt duże spożycie mięsa szkodzi zdrowiu ludzi" - wynika z raportu fundacji Greenpeace.
Jak podkreśliła w radiowej Jedynce Katarzyna Jagiełło z Greenpeace zmiany w dziedzinie hodowli zwierząt i spożycia mięsa, są niezbędne. Jej zdaniem jedynym sposobem na to, aby produkcja mięsa odbywała się w sposób odpowiedzialny, jest ograniczenie produkcji oraz konsumpcji do 2050 r. o 50 procent.
Krajowa Rada Izb Rolniczych wskazuje, że rolnicy coraz częściej postulują potrzebę stworzenia niezależnego od zakładów ubojowych systemu oceny poubojowej półtusz. Wniosek w tej sprawie rolniczy samorząd przekazał do ministerstwa w...
Założenia te są zgodne z zaleceniami zdrowotnymi, które wskazują, że ograniczenie spożycia mięsa przynosi pozytywne skutki zdrowotne i jest w stanie uchronić ludzi przed wieloma formami nowotworów.
Katarzyna Jagiełło podkreśliła, że warunkiem poprawy zdrowia mieszkańców naszej planety są zmiany w powszechnie stosowanej diecie.
- Istnieje już wiele rozwiązań, które pozwalają na taką kompozycję diety, opartej m.in. na roślinach, czy wyłączeniu nabiału lub mięsa, aby ochronić nasze zdrowie - mówiła Katarzyna Jagiełło.
Obecnie średnie spożycie mięsa wynosi 16 kg, a według raportu fundacji na naszych talerzach powinny przeważać warzywa.
Zwiększanie obszarów uprawy soi, która jest jednym z głównych składników pasz przyczynia się do wycinania drzew między innymi w lasach tropikalnych, co negatywnie wpływa na klimat.
Greenpeace wzywa rządy do tego, aby przestały dotować przemysłową produkcję mięsa i mleka, a w zamian wspierały rolników w przechodzeniu na ekologiczne metody upraw.