Polska chce wypracować ochronę nazewnictwa produktów zwierzęcych w UE

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
11-12-2024,10:15 Aktualizacja: 11-12-2024,10:17
A A A

Polska w czasie swojej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej chce wypracować ochronę nazewnictwa produktów pochodzenia zwierzęcego.

18 organizacji rolniczych zwróciło się do ministra rolnictwa. Apelują one o uruchomienie działań na poziomie UE i włączenie ochrony nazewnictwa produktów pochodzenia zwierzęcego do celów polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej.

Organizacje wnoszą o wprowadzenie przez organy UE regulacji. Powinny one definiować terminy takie jak mięso, produkty spożywcze z nieprzetworzonego mięsa, nazwy zawodów branży mięsnej, nazwy zwierząt, ich elementy anatomiczne, jaja, ryby i miód.

bydło mięsne, Mercosur, wołowina, produkcja bydła, import, hormony wzrostu, Brazylia, Copa-Cogeca, Jacek Zarzecki

Przeciwnicy umowy z Mercosur mobilizują siły

Przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen i jej odpowiednicy z czterech krajów Mercosur w piątek 6 grudnia sfinalizowali negocjacje w sprawie „odnowionej” umowy o partnerstwie UE-Mercosur. Proponowana umowa...

Państwom członkowskim należy umożliwić na poziomie krajowym poszerzenie i doprecyzowanie listy określeń chronionych, które tradycyjnie odnoszą się do produktów z danej kategorii np. produktów mięsnych.

Proponowany kierunek działań jest zgodny z październikowym wyrokiem sędziów Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej.

W argumentacji do decyzji Trybunału w sprawie C-438/23, odnoszącej się do francuskiego dekretu zakazującego używania określeń mięsnych, wskazują oni możliwość przyjęcia przez organy unijne lub krajowe nazw prawnych dla środków spożywczych, których użycie byłoby dopuszczalne tylko po spełnieniu określonych warunków, zwłaszcza dotyczących ich składu.

Oznacza to, że ochrona prawna określeń artykułów rolno-spożywczych stałaby się faktem w momencie stworzenia odpowiednich definicji prawnych dla nazw takich, jak na przykład: stek, burger, tatar czy sznycel, w kontekście składu produktów.

Organizacje przekonują, że ta inicjatywa jest długo oczekiwana nie tylko przez inicjatorów tego pisma, ale także przez wiele krajów stowarzyszonych w UE. Polska może zatem liczyć na szerokie wsparcie w dążeniu do wprowadzenia odpowiednich regulacji w tym zakresie.

Pismo skierowane przez 18 organizacji do ministra rolnictwa znajdziesz TUTAJ

Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" i "Hoduj z Głową Świnie"

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)






 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA