Mięso znika ze stołów. Będzie tylko dla bogatych?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
18-08-2020,8:10 Aktualizacja: 18-08-2020,8:40
A A A

Ponad 40 proc. Polaków zmieniło podczas pandemii zwyczaje żywieniowe, a wielu z nich przynajmniej ograniczyło jedzenie mięsa - donosi "Rzeczpospolita". Czy produkcja zwierzęca zostanie w najbliższych latach zachwiana?

"Diety roślinne są na fali. I przyspieszają - sprzedaż tofu w Biedronce wzrosła o ponad 100 proc. Na wegańskie wersje stawiają tak znane marki, jak Bakoma, majonez Kielecki, Grycan czy Jutrzenka" - wylicza dziennik.

mięso, znakowanie mięsa, kraj pochodzenia żywności, ministerstwo rolnictwa

Polskie mięso będzie można łatwo rozpoznać w sklepach

30 września wejdą w życie zmiany w rozporządzeniu sprzed 3 lat, nakazujące umieszczanie na mięsie sprzedawanym na wagę poza napisaną nazwą kraju pochodzenia także wizerunek flagi danego państwa. Ma to pozwolić konsumentowi szybko rozpoznać, skąd...

Jak podaje, ponad 40 proc. Polaków zmieniło podczas pandemii zwyczaje żywieniowe. Co czwarty z nich ograniczył ponadto jedzenie mięsa, jak również wprowadził jego roślinne zamienniki albo ograniczył nabiał. Tak przynajmniej wynika z badania Market Research World dla firmy Upfield.

"Już z ubiegłorocznego Raportu Food-Trendów serwisu Pyszne.pl wynikało, że 1 mln Polaków w wieku 18–65 lata nie jada mięsa, a 2 mln zaczyna ograniczać jego spożycie. Teraz ten trend zdecydowanie przyspieszy" - przekonuje "Rz".

Podaje też przykłady zmian w ofertach firm i sieci handlowych, świadczące o kierowaniu się konsumentów ku produktom pochodzenia roślinnego.

Firma wędliniarska Olewnik wprowadziła roślinne kiełbaski na grilla z boczniaków i warzyw. Niedługo na rynek trafi roślinna wersja majonezu Kieleckiego.

- Wprowadziliśmy do oferty kolejne produkty, które są odpowiednie także dla wegan: Vege Burgery w sześciu smakach, plastry wegańskie, majonez wegański czy kiełbaski sojowe - powiedział Jan Kołodyński z biura prasowego Biedronki.

żywiec wieprzowy, cena tuczników, tuczniki, trzoda chlewna, hodowcy świń, wieprzowina, mięso wieprzowe, ASF, ognisko asf

Żywiec w Polsce zaczyna drożeć. To dopiero początek?

Cena tuczników w Polsce od dwóch tygodni rośnie. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej, w niektórych zakładach podwyżki sięgają wielkości 50 groszy za kilogram żywca. Cena...

W komentarzu ekonomicznym "Rzeczpospolitej" zatytułowanym "Mięso tylko dla bogatych" Michał Niewiadomski podkreśla, że produkcja mięsa pociąga za sobą olbrzymie zużycie nie tylko wody, ale i roślin potrzebnych na paszę.

I biorąc to pod uwagę oraz potrzebę ochrony środowiska i następstwa ekonomiczne tych procesów, rolnictwo będzie musiało się skupić na produkcji przede wszystkim roślinnej. A mięso będzie po prostu bardzo drogie.

Trzeba tu jednak postawić pytanie, czy trwający póki co kilka miesięcy - i będący jednak stanem nadzwyczajnym - okres pandemii może być przedmiotem daleko idących wniosków.

Badania konsumenckie w ostatnich latach wskazywały wszak, że przybywa wegetarian, wegan i osób po prostu ograniczających mięso w diecie, ale jednocześnie wykazywały, że jego konsumpcja i sprzedaż nie spadała, a okresowo nawet rosła.

Warto także poczekać na wyniki badań, które ewentualnie były i są prowadzone w ostatnich tygodniach, gdy Polacy ruszyli w plener i rozpalili grille. Realne liczenie tego, co się na nich znalazło prawdopodobnie powstrzymałoby zapędy tych, którzy już grzebią produkcję zwierzęcą w kraju.

źródło: "Rzeczpospolita"
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA