Żywiec w Polsce zaczyna drożeć. To dopiero początek?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
27-07-2020,12:30 Aktualizacja: 27-07-2020,12:27
A A A

Cena tuczników w Polsce od dwóch tygodni rośnie. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej, w niektórych zakładach podwyżki sięgają wielkości 50 groszy za kilogram żywca.

Cena tuczników w Niemczech na dużej giełdzie VEZG, od 3 tygodni jest stabilna. Utrzymuje się ona na poziomie 1,47 euro za kg w wadze bitej ciepłej.

Tuczniki w Niemczech nie powinny być już tańsze głównie dlatego, że zakład Tönnies w Nadrenii Północnej-Westfalii wznowił produkcję.

  • Ceny świń w Europie są stabilne
  • Tuczniki w Niemczech nadal kosztują 1,47 euro za kg wbc
  • Żywiec wieprzowy w Polsce drożeje
  • Krajowe zakłady mięsne podniosły ceny nawet o 50 groszy za kg żywca
  • Ceny świń w najbliższych tygodniach zależą od ASF-u oraz koronawirusa

cena warchlaków, Dania, Niemcy, trzoda chlewna, notowania warchlaków

Znamy aktualne ceny warchlaków

Warchlaki w Danii od kilku tygodni znacząco potaniały. W ostatnich notowaniach ich cena zaczęła się stabilizować.   Cena duńskich warchlaków w pierwszych dwóch tygodniach lipca spadła, aż o 90 koron duńskich (DKK), czyli o ponad...

Ceny świń w Europie osiągnęły stabilizację

Cena tuczników w 30 tygodniu 2020 roku czyli w dniach od 20 do 26 lipca u naszych zachodnich sąsiadów nie zmalała i nadal w przeliczeniu na złotówki wynosi około 6,50 złotych za kg.

Ceny świń w Europie w 30 tygodniu również były stabilne. W większości przypadków tj. w Belgii (0,94 euro za kg tj. ok. 4,14 zł/kg), Danii (10,50 DKK za kg tuszy 60% tj. ok. 6,19 zł/kg), Francji (1,29 euro za kg tuszy 56% tj. ok. 5,68 zł/kg), Hiszpanii (1,30 euro za kg ż.w. tj. ok. 5,73 zł/kg) czy Niderlandach (1,05 euro za kg żywca tj. ok. 4,63 zł/kg), pozostały one na niezmienionych poziomach.

Ceny tuczników w niektórych krajach, w tym w Polsce wzrosły. Zdaniem ekspertów wpłynęły na to wysokie temperatury, które zwolniły dobowe przyrosty masy ciała zwierząt a także sezon grillowy, który powiększył konsumpcję wieprzowiny.

W Polsce żywiec wieprzowy drożeje

Tuczniki w Polsce, jak informuje KZP-PTCH, drożeją od 2 tygodni. W poprzednim wzrost notowań sięgnął średnio ok. 50 groszy za kg wbc.

Chiny, trzoda chlewna, ASF, odbudowa pogłowia, wirus, eksport wieprzowiny, mięso wieprzowe, niedobór wieprzowiny w China

Tuczniki w Chinach coraz droższe

Spożycie wieprzowiny w Chinach znacznie wzrosło, a tamtejsi rolnicy nie odbudowali jeszcze pogłowia trzody chlewnej. To spowodowało, że ceny żywca mogą przekroczyć 7 dolarów za kilogram.    Tuczniki i wieprzowina w Chinach drożeje...

Różnica cenowa między Polską a Niemcami zmniejszyła się tym samym z 16 do 9 centów.

Najnowsze notowania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczą 29 tygodnia 2020 r. Zgodnie z nimi żywiec kosztował wówczas 4,57 zł za kg.

Cena tuczników w Polsce, podobnie jak w Europie może dalej rosnąć, jednak pod pewnymi warunkami.

ASF i koronawirus mają decydujący wpływ

W Polsce w ostatnich dniach wybuchło 5 ognisk ASF. Wkrótce wzrośnie więc zasięg niebieskich stref, w których ceny żywca są wyraźnie niższe niż w pozostałej części kraju niedotkniętej ASF-em.

Największe różnice w cenach świń występują w strefach niebieskich na zachodzie kraju. Rolnicy mają tam duże problemy ze sprzedażą swoich zwierząt.

ognisko ASF, trzoda chlewna, wirus asf, afrykański pomór świń, świnie, GLW, warchlaki, tuczniki, lochy

ASF. Mamy już 12 ognisk. Kolejne 2 na Lubelszczyźnie

Ogniska afrykańskiego pomoru świń zostały potwierdzone w województwie lubelskim w powiecie zamojskim i biłgorajskim. Tym samym ich liczba na Lubelszczyźnie w tym roku wzrosła do 5. Kolejne ogniska ASF w woj. lubelskim wybuchły w...

Kolejnym czynnikiem, który decyduje o cenach skupu żywca, jest koronawirus.

"Jeżeli pandemia Covid-19 będzie utrzymywana pod kontrolą i nie dojdzie do ponownego mrożenia gospodarki, unijne ceny żywca wieprzowego powinny rosnąć" czytamy w komunikacie KZP-PTCH.

Koronawirus wciąż jest jednak wykrywany wśród załogi wielu zakładów mięsnych w Europie. Jak podkreślają eksperci, panują tam korzystne warunki środowiskowe do rozprzestrzeniania się tego patogenu.

W zakładach zazwyczaj temperatura jest niska, a wilgotność wysoka. Dodatkowo technologia produkcji często wymusza na pracownikach przebywanie w bliskich odległościach.

  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA