Drób wyprzedził wieprzowinę i taniał najszybciej
W maju z najważniejszych gatunków mięsa w Unii Europejskiej najbardziej nie taniała w skali roku - jak w poprzednich miesiącach - wieprzowina, ale drób. Stawki za to mięso spadły aż o 4,4 proc.
Porównując natomiast ceny miesiąc do miesiąca, okazuje się, że drób w stosunku do kwietnia podrożał o 2,3 proc. Średnia cena tego mięsa w krajach Wspólnoty była na poziomie 1817,20 euro za tonę, zaś na świecie 2182,6 euro - informuje FAMMU/FAPA.
Rosyjskie mięso z indyków trafia do UE. Mimo embarga
W maju średnia cena mięsa drobiowego na globalnym rynku obniżyła się przez rok o 3,4 proc., zaś przez miesiąc wzrosła o 0,4 proc. Drób w UE był zatem o 17 proc. tańszy niż na świecie.
Tona wieprzowiny w Unii kosztowała przeciętnie w maju 1368,5 euro (-3,6 proc. r/r, +7,3 proc. m/m). Średnia cena tego mięsa na świecie wynosiła natomiast 1449,10 euro za tonę (-4,9 proc. r/r, +12,9 proc. m/m). Różnica w stawkach w Unii i na globalnym rynku wynosiła zatem -6 proc.
Za tonę wołowiny płacono w maju we Wspólnocie 3598 euro (-3,4 proc. r/r, -2,3 m/m). Na świecie 1000 kilogramów mięsa kosztowało 3498,6 euro (-9,7 r/r, +1,3 m/m). Wołowina w UE była zatem o 3 proc. droższa niż na świecie.