Dobre prognozy dla światowego rynku mięsa owczego
Eksperci z Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacują w najnowszym raporcie, że światowa produkcja mięsa owczego wzrośnie w bieżącym roku o kolejne 0,7 proc. do 14,1 mln ton.
W krajach rozwijających się, gdzie skupione jest ponad 80 proc. produkcji tego gatunku mięsa (przede wszystkim w Chinach, Indiach, Nigerii i Pakistanie) wytwórczość pójdzie w górę o 0,9 proc., zaś w państwach rozwiniętych spadnie o 0,6 proc. - informuje FAMMU/FAPA.
Unia kupuje coraz więcej mięsa owczego i koziego
Generalnie dobre warunki panujące na pastwiskach w ostatnim czasie sprzyjają rozbudowie stad owiec w wielu najważniejszych regionach hodowli tych zwierząt. Wyjątkami są tylko Australia i Nowa Zelandia, gdzie susza wymusza redukcję pogłowia i negatywnie wpływa na produkcję.
W krajach UE (drugi najważniejszy wytwórca tego gatunku mięsa na świecie) spowolnienie w odbudowie stad zwierząt spowoduje, że produkcja zwiększy się zaledwie o 0,5 proc.
Eksperci z FAO prognozują, że w 2016 r. do światowego handlu trafi 933 tys. ton mięsa owczego (6,6 proc. światowej wytwórczości), czyli o 3,2 proc. mniej niż przed rokiem. Dominującą rolę na rynku odgrywać będą Australijczycy oraz Nowozelandczycy (87 proc. udział w wymianie), choć eksport z tych krajów spadnie odpowiednio o 6,3 i 2,3 proc. z powodu wspomnianej suszy i spadku produkcji.