Unia kupuje coraz więcej mięsa owczego i koziego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
06-06-2016,10:50 Aktualizacja: 06-06-2016,11:46
A A A

W pierwszym kwartale bieżącego roku kraje Unii Europejskiej zakupiły 67,8 tys. ton mięsa owczego i koziego (w tym żywca). To o 6,3 proc. więcej niż przed rokiem.

Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (60,9 tys. ton, 89,7 proc. udziału). Przywóz z tego odległego kraju wzrósł przez rok o 9,2 proc. - informuje FAMMU/FAPA.

Większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (4,3 tys. ton, -22 proc.), Macedonii (1,1 tys. ton, +12,7 proc.), Urugwaju (583 tony, -33,4 proc.), Islandii (563 tony, +300 proc.), Argentyny (157 ton, -11,6 proc.) oraz Chile (142 tony, -41,5 proc.).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA