Inne
RSS-
14-08-2020,11:05
Polskie mięso będzie można łatwo rozpoznać w sklepach
- Nie wstydzimy się naszej żywności. Chcemy, żeby była na rynku rozpoznawana, choćby przez jednoznaczne oznaczenie. W obszarach, w których UE nie zabrania, wprowadzamy oznaczenie biało-czerwoną chorągiewką - zapowiada minister Ardanowski. -
14-08-2020,10:30
Działania interwencyjne na rzecz równowagi rynkowej przynoszą efekty
W przypadku dalszego pogarszania się sytuacji na rynku produktów mlecznych producenci masła i OMP do 30 września 2020 r. będą mieli jeszcze możliwość skorzystania z mechanizmu zakupów interwencyjnych. -
31-07-2020,9:05
Certyfikaty są gwarancją jakości mięsa
Ludzie kupujący żywność ze znakiem "produkt polski" wspierają polską gospodarkę, miejsca pracy, dochody rolników, a także umożliwią realizację programów społecznych. -
20-07-2020,12:30
Wielkość ma znaczenie. Duże hodowle ciągle rosną
Chów bydła mlecznego, koncentruje się przede wszystkim w woj. podlaskim, mazowieckim, warmińsko-mazurskim i wielkopolskim, a trzody chlewnej - w woj. wielkopolskim, kujawsko-pomorskim, mazowieckim i łódzkim. -
18-07-2020,14:00
Chcą cofnąć europejskie rolnictwo o 40 lat?
Europejski Zielony Ład budzi niepokój wśród rolników. Wiele rozwiązań zaproponowanych przez Komisję Europejską wydaje się być niekorzystnych dla rolników. -
16-07-2020,13:10
Przepisy dotyczące ochrony zwierząt do zmiany
Wokół sprawy dobrostanu zwierząt powstają różne spory, coraz bardziej narasta konflikt między rolnikami hodowcami a organizacjami prozwierzęcymi, które mają prawo według własnego uznania odebrać zwierzę prawowitym właścicielom.