Producenci jaj coraz bardziej zaniepokojeni. Rośnie konkurencja
Ukraińska grupa kapitałowa Avangardco otrzymała zgodę od instytucji unijnych na przywóz do Wspólnoty jaj kurzych w skorupkach klasy A, czyli przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez europejskich konsumentów.
Pierwsze partie jaj zostaną dostarczone do UE już w marcu. - Decyzja Komisji Europejskiej będzie miała bardzo poważne skutki dla polskich producentów jaj - mówi Katarzyna Gawrońska, główny specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Polska zyskała na aferze fipronilowej. Wywóz jaj poszedł w górę
Ekspertka dodaje, że należy się spodziewać zaostrzenia konkurencji eksportowej i istotnego pogorszenia rentowności wywozu jaj z naszego kraju.
Zezwolenie dla Avangardco będzie obowiązywało od 28 lutego, a uzyskał je AVIS - jeden z największych kompleksów drobiarskich zarządzanych przez firmę. Potencjał zakładu oceniany jest na 5,2 mln kur niosek o rocznej zdolności produkcyjnej 1,6 mld jaj w skorupkach.
Avangardco jest liderem w produkcji jaj w skorupkach i suszonych produktów jajecznych na Ukrainie i jednym z liderów w Europie.
KIPDiP przypomina, że pierwszym zakładem, który został umieszczony na liście przedsiębiorstw Brukseli dopuszczonych do przywozu jaj spożywczych klasy A na rynek unijny był "YASENSVIT" zależny od grupy Ovostar Union. Zezwolenie obowiązuje od 12 września 2017 roku, a w października firma rozpoczęła sprzedaż unijnym odbiorcom.
KPIDiP: minister zostawił rolników. Producenci jaj będą bankrutować?
- Avangardco już dawno postawiło na ożywienie wywozu do Unii Europejskiej, szukając "lekarstwa" na zmniejszenie uzależnienia od sprzedaży na rynkach państw MENA jako swojego głównego rynku eksportowego. W ostatnich latach pogorszyła się sprzedaż tej firmy do państw tego regionu z uwagi na panującą tam niekorzystną sytuację geopolityczną - mówi Gawrońska.
Handel z UE ukraińskie przedsiębiorstwa sektora jaj rozpoczęły w 2014 roku. Wówczas uzyskały jednak uprawnienia przywozowe wyłącznie dla przetworów i jaj do przetwórstwa. W 2015 roku KE zatwierdziła założenia programów zwalczania salmonelli w stadach towarowych kur niosek przedstawionych przez władze Ukrainy, co otworzyło furtkę do eksportu jaj kurzych świeżych klasy A.
Import jaj i przetworów z Ukrainy systematycznie rośnie. W 2014 r. udział tego kraju w unijnych dostawach wynosił 4 proc., a w 2016 r. już 50 proc.
Polska w 2016 r. wyeksportowała 220,8 tys. ton jaj konsumpcyjnych, (w pierwszych dziesięciu miesiącach 2017 r. - 218 tys. ton). Głównymi odbiorcami są Niemcy, Holandia, Czechy i Włosi.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych