Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 12 pasujących wyników.
Ceny pietruszki biją rekordy. Rosną obawy o plony warzyw
Kilogram pietruszki kosztuje już prawie 20 zł. Wszyscy już narzekają na wysokie ceny, a brak dostatecznej ilości opadów rodzi obawy o tegoroczne plony - zwłaszcza warzyw gruntowych. Na...
więcejChleb coraz droższy. Produkcja rośnie, a konsumpcja spada
Na podwyżki cen pieczywa złożyła się ogromna presja na podwyżki płac i problemu ze znalezieniem pracowników, ale też droższa energia, mąka i benzyna. Według "Rzeczpospolitej" w...
więcejCeny żywności jeszcze nie poszły w górę przez suszę
- Jest jeszcze za wcześnie, by ocenić wpływ tegorocznej suszy na ceny żywności. W lipcu ceny były o 2,2 proc. wyższe niż rok wcześniej - uważa dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i...
więcejTaniego masła szybko się nie doczekamy. Z rynku płyną złe wieści
Masło zaczęło tanieć, ale spadki stawek szybko wyhamowały. Dziś za kostkę znów trzeba płacić w dyskontach i supermarketach blisko 7 zł, a w małych sklepach bywa jeszcze drożej. W 2016 r. za...
więcejSusza daje się we znaki, ale żywność mocno nie podrożeje
Eksperci zapewniają: choć mamy suszę, to nie ma obaw, że żywność zacznie gwałtownie drożeć. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach ocenia, że susza dotyka jedną trzecią gmin w Polsce....
więcejPolski sektor mięsa drobiu ma się doskonale
W 2014 roku produkcja i eksport drobiu były rekordowe. Polska została liderem w wytwórczości tego gatunku mięsa. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz opublikowała na swojej...
więcejChętniej kupujemy żywność wytworzoną bezpośrednio przez rolników
Podczas pandemii klienci chętniej wybierają produkty wytworzone bezpośrednio przez rolników, z tzw. krótkimi łańcuchami dostaw - mówi prof. Krystyna Świetlik z Instytutu...
więcejWielkanocny koszyk dla rodziny droższy niż przed rokiem. Ekspert wylicza
W tym roku Święta Wielkanocne mogą być o 2-3 proc. droższe niż w ubiegłym roku, głównie z powodu wyższych cen mąki i warzyw - poinformowała dr hab. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki...
więcejWielkanoc będzie droższa niż w ubiegłym roku
Wielkanocny koszyk produktów spożywczych może być o 2-3 proc., czyli o niecałe 14 zł, droższy niż w roku ubiegłym - mówi Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...
więcejNa koniec roku za żywność zapłacimy więcej niż przed rokiem
W grudniu żywność może być o ok. 4 proc. droższa niż rok wcześniej - uważa Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jej zdaniem w październiku stawki mogły...
więcejŻywność drożeje. Przed świętami dostaniemy po kieszeni
W tym roku, w grudniu żywność może być o 4 proc. droższa niż rok wcześniej, głównie z powodu drogich owoców i podwyżek produktów mlecznych - uważa Krystyna Świetlik z Instytutu...
więcejEkspert zapewnia: mimo suszy nie powinno być drożyzny
Susza nie spowoduje drożyzny i ceny żywności do końca roku mogą zwiększyć się o 2 proc. - uważa Krystyna Świetlik, ekspertka Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Już...
więcej