Polski drób cieszy się ogromną popularnością na Litwie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
06-04-2021,13:45 Aktualizacja: 06-04-2021,13:30
A A A
Silna pozycja polskiego drobiu na litewskim rynku to zasługa głównie niskiej ceny. Jest to efekt dobrze zorganizowanej struktury polskiego przemysłu drobiarskiego oraz niskiej wartości złotówki względem euro. 
 
Producenci drobiu z Litwy narzekają na niską cenę polskiego drobiu, który stał się dużą konkurencją dla lokalnego produktu.
 
Kraj ten, jak podaje Rzeczpospolita, odnotował spadek popytu mięsa drobiowego o 1/3, co było efektem zamknięcia sektora gastronomicznego w wyniku obostrzeń nałożonych w związku z Covid-19. 
 
Tamtejszy rząd zaoferował pomoc w wysokości niemal 8 mln euro skierowaną dla rodzimych hodowców. Środki te jednak nie wystarczą na pokrycie wszystkich poniesionych strat.
 
ptasia grypa, ognisko choroby, wirus HPAI, choroba drobiu, FAO ostrzega Afrykę, przypadki i ogniska choroby,

FAO ostrzega Afrykę przed ptasią grypą

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wydało alert. Ostrzega w nim Afrykę przed ptasią grypą, która szybko rozprzestrzeniła się w populacji dzikiego ptactwa w Europie Zachodniej.   FAO alarmuje...
Zdaniem Dariusza Gudačiauskasa, dyrektora Wileńskich i Koszedarskich Farm Drobiu, polski przemysł drobiarski jest strukturalnie lepiej zorganizowany niż litewski. Hodowcy z Polski produkują rocznie około 3 mln ton drobiu, z których znaczna część trafia na eksport. 
 
Litewski potencjał wynosi około 100 tys. ton. Zdolności produkcyjne sprawiają, że Polska stała się największym eksporterem drobiu w całej Unii Europejskiej.
 
Zaletą dla eksporterów jest również niska wartość złotówki względem euro. Zdaniem Gudačiauskasa, polski drób jest sprzedawany poniżej kosztów miejscowej produkcji. W efekcie litewscy hodowcy sprzedają drób bez perspektywy zysku, ponieważ jego utylizacja lub mrożenie jest jeszcze bardziej kosztowne.
 
Jednak jego zdaniem drób pochodzący z Polski ma niższą jakość od litewskiego, więc wyjściem z sytuacji może być jeszcze bardziej widoczne znakowanie żywności krajem pochodzenia.
 
Obostrzenia wprowadzone w wyniku Covid-19 wpłynęły na dynamikę eksportu, co znalazło swoje odzwierciedlenie w handlu z Litwą. 
 
cena drobiu, żywiec drobiowy, mięso,indyki, brojlery, spadek cen,

Kolejne wzrosty cen drobiu

Notowania żywca drobiowego w Polsce w trzecim tygodniu marca wzrosły. Dotyczy to zarówno kurcząt brojlerów, indyków, jak i kaczek.    Kurczęta brojlery w dniach 15–21 marca 2021 r. kupowano średnio po 3,64 zł za...
Według danych Credit Agricole, w 2020 r., wartość sprzedaży mięsa drobiowego poza granicę Polski spadła o 8,7% rok do roku. Krajowa branża jednocześnie odnotowała pierwszy spadek od 2009 r. 
 
Jak wynika z danych GUS, całość polskiego eksportu drobiu w roku 2020 r. wyniosła 17,7 mld zł. Na Litwę trafił produkty o wartości ponad 231 mln zł. Był to spadek o niemal 8%.
 
Dalsza zmiana dynamiki eksportu drobiu zależy od obostrzeń wynikających z Covid-19 w krajach Unii Europejskiej oraz grypy ptaków (HPAI). 
 
W wypadku stopniowego otwierania się branży hotelarsko-gastronomicznej w II kwartale roku można spodziewać się dużego wzrostu cen skupu drobiu. Będzie to wynikało ze wzrostu popytu oraz z obniżenia podaży.  
 
W momencie, gdy Polska odzyska statusu kraju wolnego od ptasiej grypy nastąpi wzrost eksportu. Dobra pozycja polskiego drobiu na rynku litewskim będzie odgrywać pomocną rolę w kreowaniu pozytywnej dynamiki handlu w tym kraju, a także stanowi obiecujący prognostyk dla wzmocnienia polskiego eksportu do pozostałych krajów bałtyckich.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA