Polska jednym z największych producentów i eksporterów jaj w UE
Produkcja jaj w naszym kraju całkowicie zaspakaja wewnętrzne potrzeby, dlatego jesteśmy jednym z największych eksporterów w UE. W 2020 r. produkcja konsumpcyjnych jaj wyniosła ok. 10 mld sztuk - poinformował Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego KOWR.
- Podaż jaj z produkcji krajowej znacząco przewyższa zapotrzebowanie rynku wewnętrznego. Ponieważ kraje UE są głównym rynkiem zbytu, to sytuacja popytowa na rynku wspólnotowym w największym stopniu determinuje rozmiar wywozu - powiedział ekspert.
W Ukrainie może zabraknąć jaj spożywczych
Krajowa produkcja jaj kurzych konsumpcyjnych w 2020 r. wyniosła ok. 10 mld sztuk. Jesteśmy trzecim, po Hiszpanii i Niemczech, ich wytwórcą w UE z 17 proc. udziałem. Wroński zwrócił uwagę, że rozwój krajowej produkcji jest stymulowany przez m.in. popyt eksportowy, ale także spożycie w kraju.
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w ubiegłym roku za granicę sprzedano 141 tys. ton jaj za 160 mln euro wobec 192 tys. ton i 204 mln euro w roku 2020. Mniejszy wywóz był wynikiem ograniczeń w handlu międzynarodowym z powodu epidemii Covid-19 oraz w funkcjonowaniu firm z sektora HoReCa. Kolejna przyczyna spadku eksportu wynikała z ograniczeń nałożonych przez kraje trzecie z powodu wystąpienia w Polsce grypy ptaków.
Wiceszef KOWR zauważył, że światowa produkcja jaj kurzych od lat wykazuje tendencję wzrostową. W 2020 r. osiągnęła poziom 86,7 mln ton, o 3 proc. wyższy niż w roku poprzednim i o 70 proc. wyższy niż w 2000 roku. Największym światowym producentem jaj kurzych są Chiny, które dostarczają około 35 proc. globalnej podaży. Na drugim miejscu plasują się Stany Zjednoczone (8 proc.), a następnie Indie (7 proc.) i UE (6 proc.).
Drób i jaja bardzo drożeją. Sklepy mogą mieć kłopot z pozyskaniem towaru
W Polsce, w strukturze produkcji 85 proc. stanowią jaja konsumpcyjne, pozostałe 15 proc. - to wylęgowe. W latach 2018–2020 roczna produkcja jaj kurzych (łącznie konsumpcyjnych i wylęgowych) kształtowała się na względnie stabilnym poziomie wynoszącym 11,7-12,0 mld sztuk. W 2020 r. wyprodukowano 10 mld sztuk jaj konsumpcyjnych wobec 10,3 mld sztuk w roku 2019.
Produkcja jaj kurzych jest w znacznym stopniu skoncentrowana regionalnie, najwięcej ferm wylęgowych jest na terenie województwa wielkopolskiego i mazowieckiego. Z tych dwóch województw pochodzi aż 56 proc. produkcji krajowej.
- Według danych bilansowych GUS w latach 2019-2020 statystyczny Polak zjadał 156-157 sztuk jaj kurzych rocznie, podczas gdy jeszcze przed 2011 rokiem ich spożycie przekraczało 200 sztuk rocznie. Jest to jeden z najniższych wskaźników na świecie, mimo iż produkcja w naszym kraju jest dość duża - zauważył na koniec Wroński.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków