Minister zachęca do hodowli gęsi

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: MRiRW (em) | redakcja@agropolska.pl
09-04-2020,9:20 Aktualizacja: 09-04-2020,9:25
A A A

Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa wraz z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi zachęca do zakładania przydomowych hodowli gęsi.

Aktualnie, z powodu braku zbytu, wylęgarnie zmuszone są do utylizacji zarówno jaj i piskląt gęsich. Dlatego Fundacja zaprasza do kontaktu wszystkich rolników, którzy chcą się zająć chowem przyzagrodowym.

gęsina, kujawsko-pomorskie, mięso gęsina

A może postawić na gęsi? Alternatywny dochód dla gospodarstwa

Tylko do 29 listopada można się zgłaszać do udziału w szkoleniach z przyzagrodowego chowu gęsi. Spotkania ze specjalistami, którzy wytłumaczą jak założyć i prowadzić własną hodowlę, są kierowane do rolników poszukujących...

- Przydomowy chów gęsi jest wielką szansą w szczególności dla gospodarstw mniejszych. Uruchomiliśmy kanały dystrybucji, jest rolniczy handel detaliczny. Każdy rolnik może przetwarzać wszystko, co u niego w gospodarstwie się urodziło i urosło. Może przerabiać do produktów finalnych, które następnie może sprzedawać bezpośrednio konsumentom, a gdy zakończy się epidemia powrócą też możliwości sprzedaży do restauracji, stołówek, jadłodajni, a nawet do sklepów - mówi szef resortu.
 
- Jest ogromne zapotrzebowanie mieszkańców miast na mięso gęsie, gdyż charakteryzuje się niesamowitymi właściwościami zdrowotnymi. Ponadto dzięki promocji rolniczego handlu detalicznego i hodowli gęsi małe gospodarstwa mogą być samowystarczalne - podkreśla Andrzej Klonecki, prezes Fundacji.
 
Hodowla gęsi staje się w Polsce coraz bardziej popularna. - To jest nasza tradycja, nie tylko na Pomorzu i Kujawach, ale w wielu regionach Polski gęsi były naturalnym dochodem gospodyni. Przy hodowli wykorzystywano różne zasoby gospodarstwa, które do niczego innego się nie nadawały, nieużytki i inne miejsca porośnięte trawą. Cieszę się, że wraca popularność gęsi i mięsa gęsiego - mówi Ardanowski.

Gęsina to mięso, z którego możemy być dumni

Tysiące osób uczestniczyły przez dwa dni w 11. Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku k. Torunia. W programie były m.in. pokazy kulinarne Michela Morana i Andrzej Polana. Każdy gość festiwalu mógł spróbować...

MRiRW wprowadziło szereg ułatwień, które dają rolnikom możliwość prowadzenia małych ubojni oraz przetwarzanie wyprodukowanej w gospodarstwie żywności oraz sprzedaż gotowych produktów czy dań.
 
- Jest to kierunek bardzo istotny. Musimy myśleć o własnej żywności i wytwarzaniu na potrzeby własne, lokalnego rynku, lokalnej wspólnoty. Cieszę się, że ten kierunek myślenia u rolników zaczyna się pojawiać coraz częściej. Jest nawet bardziej aktualny w momencie epidemii, kiedy to przydomowy chów może być odpowiedzią na kryzys - podkreśla minister.
 
Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi ma do rozdysponowania wśród kół gospodyń wiejskich oraz małych gospodarstw województwa kujawsko-pomorskiego pisklęta gęsie w promocyjnej cenie.
 
- Dla innych województw posiadamy informację gdzie na terenie danego województwa rolnicy czy koła gospodyń mogą zaopatrzyć się w pisklęta - mówi na koniec Klonecki.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA