Gęsina to mięso, z którego możemy być dumni

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
10-11-2019,21:35 Aktualizacja: 10-11-2019,22:02
A A A

Tysiące osób uczestniczyły przez dwa dni w 11. Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku k. Torunia. W programie były m.in. pokazy kulinarne Michela Morana i Andrzej Polana. Każdy gość festiwalu mógł spróbować najróżniejszych potraw z gęsi.

Dzień Świętego Marcina od 11 lat obchodzony jest w woj. kujawsko-pomorskim pod znakiem gęsiny.

hodowla gęsi, gęsina na świętego Marcina, hodowla gęsi w polsce, przysiek, Kujawsko-Pomorsk Festiwal Gęsiny

Na hodowli gęsi można dorobić. Pogłowie idzie w górę

Gęsi nie są obecnie częstym widokiem w gospodarstwach, ale ci, którzy prowadzą ich hodowlę, twierdzą, że warto to robić. I przekonują, że rodzina może w ten sposób dorobić. Gęsina to mięso szczególnie promowane jesienią na...

Wszyscy uczestnicy festiwalu mogli skosztować potraw z tego mięsa, a także wziąć udział w prezentacjach kulinarnych, m.in. znanego francuskiego restauratora, kucharza Michela Morana, a także polskich szefów kuchni: Andrzeja Polana oraz Agaty Wojdy.

- To ekstraklasa w swojej dziedzinie. Przygotowywane przez nich potrawy są dziełami sztuki - powiedziała PAP pani Janina z Torunia, która wybrała się na festiwal z synem - po raz trzeci. Jedyną uwagę, którą miała do festiwalu, to ceny - z roku na rok wyższe.

Pan Rafał z Bydgoszczy przyjechał na festiwal z całą rodziną. Przede wszystkim dzieciom chciał pokazać polskie tradycje kulinarne. Przyznał, że na stole w jego domu gęś gości od święta. - Nie jemy jej co tydzień w niedzielę, dlatego taka okazja jak dziś, pozwala zrobić nieco zapasów, żeby spróbować gęsi w różnych wydaniach - powiedział.

jacek szklarek, Gęsina na świętego Marcina, spożycie gęsiny, Gęś Garbonosa

Gęsina na świętego Marcina. Rusza kolejna edycja akcji

Od 8 listopada do 1 grudnia trwać będzie w tym roku XI edycja akcji "Gęsina na św. Marcina". Tradycyjnie wybierane są najlepsze restauracje w całej Polsce, które w tym okresie serwują przynajmniej 3 dania na bazie tego mięsa....

W Przysieku w sobotę i niedzielę stanęły setki stoisk. W asortymencie znalazły się m.in. pierogi z gęsi, smalec, kiełbasy, pasztety, okrasa, gęś pieczona, duszona, smażona i gotowana.

Miłośnicy innych rodzajów mięs także znaleźli coś dla siebie m.in. wołowinę, jagnięcinę, baraninę, a nawet koninę. Na stoiskach znalazły się także tradycyjnie wytwarzane chleby, sery, nalewki, piwa czy słodycze.

Festiwal Gęsiny k. Torunia jest już stałym elementem obchodów Święta Niepodległości w woj. kujawsko-pomorskim - jego celem jest kultywowanie polskich tradycji kulinarnych. Dania przygotowywane z mięsa gęsi znane były w Polsce już w XVII wieku.

Poleć
Udostępnij