Wielcy gracze na rynkach odchodzą od jaj z chowu klatkowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
26-05-2018,13:00 Aktualizacja: 26-05-2018,13:09
A A A

Już ponad 60 firm w Polsce zrezygnowało z tzw. jajek "trójek". W najbliższym czasie podobne działania zainicjują w światowej skali kolejni duzi gracze na rynku spożywczym: Vapiano, Carrefour oraz McCain.

W przypadku sieci restauracji Vapiano pierwsze kroki w kierunku pozyskiwania surowców z alternatywnych do klatkowego metod chowu poczynione zostały już w 2011 roku w lokalach w Niemczech. Wkrótce dołączyły do nich również restauracje w Austrii, Holandii oraz Szwecji.

jaja, eksport jaj, produkcja jaj

Duże spadki europejskiego eksportu jaj

Już drugi rok z rzędu unijny eksport jaj i produktów jajecznych notuje spadki przekraczające dziesięć procent, przede wszystkim dotyczy jaj w skorupach, których wywóz w 2017 r. był najniższy od pięciu lat - poinformował PAP...

Według najnowszych oświadczeń "spółki podjęta została decyzja o wycofaniu "trójek" w skali globalnej i uspójnieniu polityki społecznej odpowiedzialności firmy w tym obszarze" - przekazuje Stowarzyszenia Otwarte Klatki..

Deklaracja dotyczy 200 restauracji w 33 krajach w Europie, Stanach Zjednoczonych, Ameryce Południowej, Australii, Azji Południowo-Wschodniej oraz w niektórych państwach arabskich.

Spółka przyjęła ambitny termin realizacji celu - do końca 2018 roku.

Carrefour wycofał póki co "trójki" ze sklepów na Tajwanie, gdzie zajmuje niekwestionowaną pozycję lidera. Jest to pierwsza sieć sklepów, która wprowadzi taką politykę w Azji, czyli regionie, w którym hodowana jest ponad połowa wszystkich kur niosek na świecie.

Kolejnym potentatem spożywczym, który niedawno postanowił ogłosić politykę w sprawie rodzaju wykorzystywanych jajek, jest producent mrożonek McCain. Liczba oferowanych przez nią produktów zawierających jajka jest niewielka, ale zgodnie z oficjalną deklaracją, do 2025 r. we wszystkich wykorzystywane będą wyłącznie składniki pochodzące z alternatywnych do klatkowego metod chowu.

W Polsce pierwsze kroki w kierunku całkowitego wycofania jaj z chowu klatkowego podjęło już ponad 60 firm: sieci sklepów, hotele, producenci żywności, restauracje, kawiarnie i cateringi.

Decyzje są m.in. efektem rozmów z przedstawicielami organizacji działających na rzecz zwierząt hodowlanych, w tym Stowarzyszenia Otwarte Klatki oraz Fundacji Alberta Schweitzera.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA