Żywiec drobiowy w pierwszym tygodniu maja podrożał. Największy wzrost o 5 gr za kg odnotowano w przypadku kaczek brojlerów.
Szalejąca w Stanach Zjednoczonych grypa ptaków ogranicza import towarów z sektora drobiarskiego. Wielu kontrahentów stosuje regionalizację, ale zasięg geograficzny występowania ognisk HPAI jest już naprawdę spory. Kłopoty...
Wszystkie gatunki drobiu monitorowane przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 2-8 maja podrożały.
Cena kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 6,17 zł za kg. Była ona o 1 gr wyższa niż przed tygodniem. Kurczęta brojlery były jednocześnie o 4% droższe niż na początku kwietnia oraz o 58% niż przed rokiem.
Producenci za indyki uzyskiwali średnio 8,53 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, indyki podrożały o 41%.
Za kaczki brojlery płacono średnio 6,97 zł za kg. Ich cena była o 5 gr za kg droższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem, a także o 47% niż przed rokiem.
W pierwszym tygodniu maja tuszki kurcząt patroszonych z szyjami zbywano średnio po 9,67 zł za kg. Cena ta była o 2% niższa niż w końcu kwietnia i o 4% niż przed miesiącem.
Cena tuszek indyków patroszonych wzrosła w ciągu tygodnia o 15% i ukształtowała się na poziomie 14,56 zł za kg. Była ona o 20% wyższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt patroszonych były droższe o 41%, a indyków o 51%.