Jaja są zdrowe. Nie należy ich marnować
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz apeluje do polskich konsumentów jaj, aby przyłączyli się do światowej walki z marnotrawieniem żywności.
Jaja przez nierozsądek lub niedostateczną wiedzę społeczeństwa często po przekroczeniu daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu detalicznym są wyrzucane.
KIPDIP uważa, że takie postępowanie nie jest ekologiczne oraz ekonomiczne. Przy właściwym przechowywaniu jaj można je jeść o wiele dłużej.
Amerykanie w kryzysie epidemii koronawirusa złagodzili normy handlowe dla jaj. W praktyce oznacza to, że wydłużyli zalecany termin ich spożycia.
Wylęgarnie drobiu na skraju upadku
Amerykański rząd chce tym sposobem zapewnić konsumentom większy dostęp do bezpiecznej i niedrogiej żywności w trakcie kryzysu epidemicznego i gospodarczego. W USA jaja są jednym z podstawowych produktów, który gromadzą obywatele w czasach epidemii.
KIPDIP chce także obalić inny mit tj. obiegową opinię o rzekomej szkodliwości jaj. Zgodnie z najnowszą wiedzą naukową nie ma drugiego pokarmu, który z punktu widzenia potrzeb ludzkiego organizmu byłby tak bliski ideału.
Zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia to mit, który nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
- Konsumenci regularnie spożywając jaja, mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia, nadciśnienia i schorzeń neurodegradacyjnych - mówi Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Ceny jaj mogą wzrosnąć przed świętami
Pojawiły się również badania, które w spożyciu jaj dostrzegły szansę lepszej gospodarki glukozą.
Spożycie jaj może być istotnym czynnikiem wspierającym walkę z demencją. Nowe naukowe dowody sugerują, że jaja odgrywają istotną rolę w ochronie mózgu w procesie starzenia.
Najważniejszymi składnikami jaj są kwasy tłuszczowe, cholina, lecytyna, minerały i witaminy, zwłaszcza witaminy z grupy B, w tym B12, jak również witamina A, D i E.
Regularne spożywanie jaj chroni przed niedoborem ważnych dla funkcjonowania organizmu składników odżywczych.
Jaja wykorzystywane są często do produkcji biopolimerów, kosmetyków. W przemyśle farmaceutycznym i spożywczym wykorzystuje się biologicznie aktywne substancje izolowane z białka jaj, które posiadają właściwości antybakteryjne, antywirusowe i są wykorzystywane w leczeniu np. nadciśnienia, grypy i reowirusów.
Konsumenci w Polsce, jak podkreśla izba, kupując jaja z nadzorowanych ferm nabywają bezpieczną żywność o wysokiej jakości odżywczej.
W Polsce produkujemy nieco ponad 10 miliardów jaj kurzych, które trafiają do konsumpcji.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych