Ceny jaj mogą wzrosnąć przed świętami

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
19-03-2020,17:25 Aktualizacja: 19-03-2020,17:31
A A A

Jaja w tym roku mogą zdrożeć w okresie poprzedzającym Wielkanoc. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zaleca konsumentom, aby nie czekali do ostatniej chwili z ich zakupem.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, w której zrzeszonych jest około 65% rynku jaj w Polsce obawia się, że ich liczba, którą będą w stanie w tym roku mogli przygotować producenci, może być mniejsza od zapotrzebowania.

- Od kilku tygodni popyt na jaja jest bardzo duży. Co więcej, o towar z handlem nowoczesnym konkuruje przemysł przetwórczy oraz kupcy zagraniczni. Prowadzi to do stopniowego wzrostu cen i pewności zbytu wśród producentów, którzy mogą się w tym roku nie zgodzić na udział w akcjach promocyjnych największych sieci handlowych, które chcą kupować jaja po kosztach wytwarzania - wyjaśnia Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

mięso drobiowe, drób, drobiarstwo, Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza, koronawirus, COVID-19,

Mięso drobiowe jest bezpieczne i nie zabraknie go na rynku

Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza informuje, że branża drobiarska działa z zachowaniem szczególnej ostrożności, jednocześnie całkowicie wypełniając zapotrzebowanie dystrybutorów i konsumentów na mięso i produkty...

Koronawirus nie ułatwia zadania producentom jaj. Izba podkreśla, że nie chodzi tu tylko o występujące ostatnio w Polsce wzmożone zakupy konsumenckie, ale także o problemy hodowców kur nieśnych na północy Włoch. Kraj ten jest bowiem trzecim największym producentem jaj w Europie.

Hodowcy kur nieśnych w Polsce podkreślają, że zmagają się obecnie z brakiem pracowników, z istotnym wzrostem kosztów sanitarnych oraz z problemami transportowymi.

Producenci jaj są tym samym mniej skłonni do udziału w akcjach promocyjnej sprzedaży, gdyż muszą dbać o płynność swoich firm na wypadek dłuższego trwania tej nadzwyczajnej sytuacji.

Nadwyżki jaj z Unii Europejskiej od kilkunastu tygodni trafiają do Azji, zwłaszcza do Japonii. Popyt z tego regionu ustanawia ostatnio historyczne rekordy.

krir, branża drobiarska, ptasia grypa, ceny żywca drobiowego, ceny jaj

Krajowa Rada Izb Rolniczych apeluje o pomoc dla drobiarzy

Krajowa Rada Izb Rolniczych zaapelowała do resortu rolnictwa o wsparcie dla producentów drobiu, którzy ponoszą straty z powodu wystąpienia w Polsce grypy ptaków. W piśmie skierowanym do ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego,...

Na rynki dalekowschodnie trafiają jednak nie jaja w skorupkach lecz produkty przetwórstwa jaj wykorzystywane w przemyśle spożywczym i restauracjach. Powoduje to, że zakłady przetwarzające jaja w Europie walczą między sobą o surowiec podnosząc ceny.

Zwiększone zapotrzebowanie na jaja trafiło na zmniejszoną podaż. Wylęgi piskląt kur nieśnych w ostatnich miesiącach ubiegłego roku były wyraźnie niższe niż wcześniej.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz szacuje więc, że na rynku może być nawet o milion kur mniej niż rok temu, biorąc pod uwagę nioski do intensywnej produkcji oraz ogólnoużytkowe.

- Specyfika produkcji jaj jest niestety taka, że podaż nie może elastycznie reagować na sygnały popytowe. Innymi słowy nie da się w krótkim czasie zwiększyć produkcji jaj bo czas potrzebny do wychowania dojrzałej kury nioski to co najmniej 18 - 20 tygodni - podkreśla Katarzyna Gawrońska.

Rynek jaj jest podatny na gwałtowne zmiany. Katarzyna Gawrońska przypomina, że 2 lata temu po wykryciu w nich fipronilu, na polskim rynku zabrakło towaru, ponieważ sieci handlowe nie chciały uwierzyć producentom, że na rynkach zagranicznych uzyskują zdecydowanie wyższe ceny niż w Polsce.




 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA