Przetwórstwo coraz ważniejsze dla producentów jaj

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
11-10-2018,13:10 Aktualizacja: 11-10-2018,13:22
A A A

Na rynku jaj w Polsce coraz większe znaczenie ma sektor przetwórczy. Ten obserwowany od kilku lat trend systematycznie rośnie w siłę - wynika z obserwacji i analiz Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.  

Bieżący okres, czyli czas między połową września a połową grudnia, tradycyjnie charakteryzuje się największym w roku zapotrzebowaniem przemysłu przetwórczego na jaja. To sprawia, że rośnie popyt na jaja oraz ich ceny hurtowe.

ptasia grypa, wirus H5N6, drób, migracje ptaków

Ptasia grypa jest już w Chinach, ale także w Europie

Ptaki jesienią migrują. Stwarza to bardzo duże zagrożenie rozprzestrzeniania się ptasiej grypy. Problem ten dotknął już hodowców drobiu w Chinach, gdzie rośnie liczba ognisk tej choroby. Ogniska ptasie grypy w całej Azji są notowane od kilku...

- W ostatnich trzech latach statystyki wielkości polskiego eksportu produktów przetwórstwa jaj mogły wprawiać w zdumienie. W 2016 roku wywóz wzrósł o 30 proc., w kolejnym aż o 59 proc. Tak duża dynamika roczna wzrostu sprzedaży zagranicznej dotyczyła produktów z całych jaj i żółtek w różnej formie przetworzenia. Tradycyjnie już, w dostawach z Polski dominowały świeże przetwory właśnie z całych jaj i żółtka, przy czym dużo więcej zaczęliśmy wysyłać proszku jajecznego i żółtek suszonych - mówi Katarzyna Gawrońska, Główny Specjalista KIPDiP.

Tegoroczne dane - jak do tej pory - pokazują nieco niższą sprzedaż dotychczasowych gwiazd eksportowych, czyli świeżych produktów z całych jaj i płynnych żółtek, które są kluczowe w wymianie wewnątrzwspólnotowej, a na które był rekordowy popyt w 2017 roku. Silna tendencja wzrostu eksportu utrzymuje się nadal w przypadku proszku jajecznego.

Obserwowany zwrot branży jajecznej w kierunku przetwórstwa jest - zdaniem ekspertki - koniecznością. - Polska na tle Europy jest krajem dość szczególnym. Szacujemy, że o ile w UE samowystarczalność w produkcji jaj wynosi około 102-104 proc., o tyle w Polsce ta wartość to nawet około 150 proc. Oznacza to, że około jedna trzecia musi zostać wyeksportowana. To czy ów wywóz będzie dotyczył jaj w skorupkach czy produktów przetwórstwa jaj ma już drugorzędne znaczenie - twierdzi Gawrońska.

12 października przypada Światowy Dzień Jaja. To promocja spożywania jaj, organizowana od 1996 roku, zawsze w drugi piątek października. Zaangażowani są w nią producenci jaj i przetworów, organizacje branżowe oraz firmy zajmujące się pakowaniem i dystrybucją tych produktów. Pomysłodawcą i koordynatorem tych obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA