5 osób mogło umrzeć po spożyciu drobiu z Polski z salmonellą

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bartłomiej Niedziński PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
23-02-2021,9:25 Aktualizacja: 23-02-2021,9:32
A A A

Nawet 5 osób mogło umrzeć w ciągu ostatniego roku w Wielkiej Brytanii, a setki innych, w tym wiele dzieci, ciężko zachorowało po zjedzeniu mięsa drobiowego, importowanego z Polski, w którym była salmonella - podał dziennik "Daily Mail".

Mięso w postaci tanich mrożonych nuggetsów i innych panierowanych produktów z kurczaka było sprzedawane w największych sieciach brytyjskich supermarketów.

salmonella u kur, hodowla drobiu, Główny Lekarz Weterynarii , Bogdan Konopka.

GIW: stada niosek będą badane na obecność salmonelli

Inspekcja Weterynaryjna rozpoczęła prewencyjne badania stad rodzicielskich kur niosek na obecność salmonelli. Bakterie, które mogą być szkodliwe dla zdrowia ludzi wykryto w niewielu z nich - powiedział Główny Lekarz Weterynarii Bogdan...

Przetworzone produkty z kurczaka są często kupowane przez rodziców jako tani i łatwy w przyrządzaniu posiłek dla dzieci. Około 44 proc. poszkodowanych było w wieku 16 lat lub poniżej.

Jak podaje "Daily Mail", wiadomo o ok. 480 zatruciach salmonellą, spowodowanych przez te produkty w ciągu ostatniego roku, przy czym ponad jedna trzecia osób zachorowała na tyle poważnie, że wymagała leczenia szpitalnego.

Według urzędników z rządowej agencji Public Health England, w co najmniej jednym przypadku zakażenie salmonellą wskazano jako czynnik przyczyniający się do śmierci.

Odnotowano kolejne 4 zgony związane z tymi ogniskami, jednak nie jest jasne, czy zakażenie salmonellą było czynnikiem decydującym.

Public Health England odmówiła podania jakichkolwiek szczegółów na temat wieku, płci lub lokalizacji zgonów i zachorowań.

Salmonella w jajach, jaja ściółkowe, Polskie Fermy, sanepid

Salmonella w jajach ściółkowych firmy Polskie Fermy

Państwowa Inspekcja Sanitarna w wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego wykryła bakterię Salmonella w jednej partii jaj firmy Polskie Fermy, dostępnych w sklepach Stokrotki. Sanepid poinformował, że nie należy spożywać jaj o numerze...

Gazeta przekazuje jednak, że spośród 480 znanych przypadków, około 400 miało miejsce w Anglii, 42 w Szkocji, 31 w Walii i 7 w Irlandii Północnej. Dodaje, że te liczby prawdopodobnie nie obejmują wszystkich zachorowań, ponieważ podczas pandemii Covid-19 wiele osób z mniej poważnymi objawami mogło nie pójść do lekarza lub szpitala.

Brytyjska agencja ds. bezpieczeństwa żywności FSA wydała ostrzeżenie, by nie spożywać dwóch produktów z kurczaka, wyprodukowanych przez firmę SFC - która używa opakowań naśladujących produkty sieci fast-foodów KFC - a także jednego produktu z firmy Vestey Foods. Już w październiku 2020 roku FSA nakazała wycofanie ze sklepów kilku podobnych produktów obu firm.

Jak podaje "Daily Mail", kurczak używany we wszystkich tych produktach pochodzi z hodowli w Polsce, które łączone są z dwoma ogniskami salmonelli.

Gazeta przypomina, że kilka krajów europejskich, w tym Irlandia, wydało od początku ubiegłego roku prawie 100 ostrzeżeń o salmonelli w schłodzonym i mrożonym drobiu z Polski. Jak dodaje, uważa się, że w ciągu ostatniego roku na całym kontynencie wystąpiły setki, a być może tysiące przypadków zachorowań.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA