Drób
RSS-
14-05-2019,12:30
Produkcja drobiu ma bić kolejne rekordy
W Unii Europejskiej liczba ferm wielkotowarowych stanowi tylko około jeden procent ogółu ferm drobiowych. Ta niewielka grupa gospodarstw odpowiada jednak za około 90 procent produkcji tego gatunku mięsa. -
09-05-2019,13:35
Eksport drobiu będzie spadał. Konkurencja cenowa robi swoje
Według szacunków IERiGŻ produkcja mięsa drobiowego w 2018 roku wzrosła o 5–6 proc., a eksport o 12 proc. Oznacza to wielkość produkcji na poziomie ok. 2 950 tys. ton i sprzedaż w wysokości 1 295 tys. ton. -
02-05-2019,15:30
Pałeczki bakterii Salmonella na skorupkach jaj
Obecność bakterii Salmonella z grupy OD wykryto na powierzchni skorupek jaj – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Bakterie stwierdzono w jednej z pięciu badanych próbek; chodzi o produkt firmy “Jaja Wojciechowicz". -
18-04-2019,14:10
Jak rozszyfrować kody na skorupkach jaj?
Data minimalnej trwałości jaja ustalana jest na nie więcej niż 28 dni od dnia zniesienia. Jaja mogą być określone klasą A lub też klasą B. Tylko jaja klasy A mogą być sprzedawane konsumentom. -
18-04-2019,12:30
W mięsie drobiowym z Polski znów wykryto salmonellę
- Czeskie służby weterynaryjne są wyczulone na przesyłki mięsa drobiowego z Polski, po tym jak w partiach przysyłanych z tego kraju znaleziono bakterie salmonelli - mówi Petr Vorliczek, szef Państwowego Zarządu Weterynaryjnego. -
18-04-2019,8:10
Coraz mniej kur niosek hodowanych jest w systemie klatkowym
Od 2014 roku do stycznia 2019 roku zauważalny jest bardzo znaczny wzrost liczby kur niosek hodowanych w systemie ekologicznym (o 284 proc.), wolnowybiegowym (96 proc.) i ściółkowym (42 proc.).