Wielki rynek robi się ciasny dla producentów drobiu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
28-11-2019,13:40 Aktualizacja: 28-11-2019,13:47
A A A

Zdaniem ekspertów amerykański dostęp do chińskiego rynku drobiu nie jest niczym szczególnym. Od półtora roku kolejne kraje uzyskują bowiem pozwolenia na eksport do Państwa Środka.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz uważa, że jest to część chińskiej strategii polegającej na bardzo dużej dywersyfikacji wśród partnerów dostarczających mięso drobiowe.

import drobiu przez Chiny, polskie drobiarstwo, amerykańskie drobiarstwo, drób, mięso drobiowe, Chiny

Koniec marzeń o polskiej potędze w Chinach?

Agencja Bloomberg poinformowała, że aż 172 amerykańskie zakłady drobiarskie otrzymały zatwierdzenie od władz chińskich na eksport drobiu. Zatwierdzenie amerykańskich zakładów nastąpiło kilkanaście dni po otwarciu rynku chińskiego na import...

Najnowszym przykładem polityki Pekinu jest podpisana umowa z Francją. Porozumienia gospodarcze opiewające na 15 miliardów dolarów rocznie zawarli sami prezydenci krajów.

W części drobiarskiej pojawiło się pozwolenie na eksport dla 20 francuskich zakładów na wywóz drobiu, wieprzowiny i wołowiny. Zapadła również decyzja o rozszerzeniu protokołu na dostawy kaczek i gęsi oraz foie gras.

Mimo, że porozumienie chińsko-francuskie pozostaje w cieniu zezwolenia na import drobiu przez chińskie podmioty z USA to wydaje się, że - w krótkim czasie - to Francuzi mogą zmienić układ sił na tym wielkim rynku.

Przewidywania oparte są na tym, że francuskie firmy wysyłały drób do Państwa Środka praktycznie przez cały czas (były to relatywnie niewielkie ilości, ale systematycznie dostarczane).

Eksperci KIPDiP uważają zatem, że utrzymywane kontakty handlowe pozwolą drobiarzom z Francji na niemal natychmiastowe przełożenie umowy międzypaństwowej na sukcesy sprzedażowe.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA