Żywiec wołowy drożeje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-06-2020,12:00 Aktualizacja: 12-06-2020,11:57
A A A
Ceny zakupu żywca wołowego w Polsce w ostatnim tygodniu maja wzrosła w ciągu tygodnia o 2%. Była ona jednocześnie o 5% wyższa niż przed miesiącem. 
 
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w dniach 25-31 maja 2020 r. żywiec wołowy kupowano przeciętnie po 6,09 zł za kg.
 
Cena ta była o 2% wyższa niż tydzień wcześniej i o 5% wyższa niż przed miesiącem. Notowania bydła rzeźnego były jednak o 2% niższe niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
 
 
wołowina, cena żywca wołowego, producenci wołowiny, dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa, Polska

Wołowina i żywiec nieznacznie podrożały

Żywiec wołowy w Polsce od dwóch tygodni drożeje. W trzecim tygodniu maja rolnicy za bydło uzyskiwali przeciętnie 5,97 złotych za kilogram.   Dostawcy żywca wołowego w dniach 18-24 maja 2020 r. średnio uzyskiwali cenę o 1% wyższą niż...
 
Pod koniec maja zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe średnio po 12,60 zł za kg. Cena ta była o 1 grosz wyższa niż przed tygodniem oraz o około 1% niższa niż przed miesiącem i rokiem.
 
Komisja Europejska w celu przeciwdziałania spadkom cen uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania świeżego i schłodzonego mięsa z bydła w wieku ośmiu miesięcy lub więcej. 
 
Do 3 czerwca z pomocy skorzystało 9 krajów Unii Europejskiej.
 
Do prywatnego przechowywania zaoferowano łącznie 1 445 ton wołowiny, w tym najwięcej z Polski, bo aż 442 tony. 
 
Niderlandy zaoferowały 290 ton wołowiny, Francja i Austria po 220 ton,  Hiszpania 143 tony, Niemcy i Włochy po 40 ton, Łotwa 30 ton, a Irlandia 20 ton.
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA