Zrównoważone mleczarstwo jest przyszłością branży
W obliczu zmian klimatycznych i rosnących oczekiwań konsumentów branża mleczarska musi dostosować się do nowych wyzwań.
Dlaczego zrównoważone mleczarstwo jest ważne? Ponieważ opiera się na czterech filarach, jak ochrona środowiska, dobrostan zwierząt, jakość produktów i odpowiedzialność społeczna.
Ochrona środowiska oznacza, że zrównoważone praktyki w mleczarstwie minimalizują negatywny wpływ na środowisko, taki jak emisja metanu, zużycie wody czy degradacja gleby.
Dobrostan zwierząt oznacza, że zwierzęta hodowane w warunkach zgodnych z zasadami zrównoważonego rozwoju mają lepszy dobrostan, co przekłada się na wyższą jakość produktów.
Polska na 10. miejscu w UE pod względem ceny mleka
Jakość produktów oznacza, że zrównoważone mleczarstwo zapewnia produkcję wysokiej jakości produktów, które są bezpieczne dla konsumentów i spełniają ich oczekiwania.
Odpowiedzialność społeczna oznacza, że zrównoważone mleczarstwo przyczynia się do rozwoju społeczności lokalnych i wspiera zrównoważony rozwój.
Zakłady mleczarskie inwestują w technologie. Wdrażają innowacyjne rozwiązania, które pozwalają zmniejszyć zużycie wody i energii oraz ograniczyć emisję gazów cieplarnianych.
Polska Izba Mleka współpracuje z rolnikami, aby wdrożyć najlepsze praktyki rolnicze, które poprawiają jakość gleby i chronią bioróżnorodność.
Hodowcy bydła i producenci mleka zapewniają zwierzętom odpowiednie warunki bytowe, dostęp do świeżej wody i pożywienia oraz regularną opiekę weterynaryjną.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)