Zbliża się koniec dobrej passy na rynku mleka?
3 grudnia odbyła się kolejna aukcja na platformie Global Dairy Trade. Jak informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, przerwała ona dobrą passę notowań, która trwała od pięciu ostatnich sesji.
Aukcja z początku grudnia po raz pierwszy od 5 notowań zakończyła się na minusie. Ogólny indeks cenowy spadł o 0,5%.
Podobny spadek, jak przypomina PFHBiPM, odnotowano podczas notowań trzy miesiące temu 3 września.
Średnia cena podczas aukcji ukształtowała się na poziomie 3467 USD/t. Wzrosty cen dotyczyły czterech kategorii produktów, z czego najwyższy był w przypadku kazeiny o 4,9%.
Ile mleka wyprodukowaliśmy w tym roku?
Największy spadek ceny był w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego o 5,1%.
Wyniki ostatniej aukcji Global Dairy Trade z 3 grudnia 2019 r
- kazeina podpuszczkowa +4,9% - cena 8047 USD/t
- ser Cheddar +2,7% - cena 3797 USD/t
- odtłuszczone mleko w proszku +1,9% - cena 3068 USD/t
- maślanka w proszku +1,6% - cena 2846 USD/t
- pełne mleko w proszku +0,1% - cena 3331 USD/t
- bezwodny tłuszcz mleczny -5,1% - cena 4840 USD/t
- masło -4,9% - cena 3983 USD/t
- laktoza - nie była oferowana
- serwatka w proszku - nie była oferowana
"Przez ostatnie pięć notowań indeks cenowy utrzymywał się na plusie, co dawało nadzieję, że ceny w Polsce również będą utrzymywać trend wzrostowy. Już w połowie grudnia GUS opublikuje ceny surowca za miesiąc listopad, będzie można sprawdzić jak światowa sytuacja wpłynie na nasz krajowy rynek" czytamy w komunikacie PFHBiPM podsumowującym ostatnie notowanie Global Dairy Trade.