Wylewają mleko do ścieków. Wszystko przez koronawirusa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
08-04-2020,13:45 Aktualizacja: 08-04-2020,10:37
A A A

Producenci mleka z Wisconsin w Stanach Zjednoczonych wylewają niemal cały wyprodukowany surowiec do ścieków.

Rolnicy, jak podaje TVP 1, z powodu pandemii koronawirusa, nie mogą sprzedać mleka. Łańcuchy dostaw zostały bowiem przerwane, a zakłady przetwórcze przestały odbierać od nich surowiec.

Nabiał i produkty mleczne cieszą się obecnie dużym popytem, nie tylko w Stanach Zjednoczonych ale także na całym świecie. Niestety nie wpływa to na poprawę sytuacji producentów mleka.

Farmerzy ze Stanów Zjednoczonych, jak podaje TVP 1, zmagają się z poważnym kryzysem. Pandemia koronawirusa uniemożliwia im wprowadzenie wyprodukowanego mleka na rynek.

mleko, skup mleka, mleczarnie, bydło mleczne, producenci mleka, mleko surowe w skupie, mleczarnie, GUS

Produkcja mleka bije rekordy

Produkcja mleka w Polsce w pierwszych dwóch miesiącach 2020 roku wyniosła w sumie 1 983,5 mln l. To aż o 4,3% więcej niż w tym samym czasie w 2019 r. Skup mleka w lutym 2020 roku, jak informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i...

Zakłady przetwórcze nie mają wystarczającej liczby kierowców.

Mleko szybko traci świeżość, dlatego rolnicy nie mając miejsca na jego gromadzenie, wylewają je do ścieków.

Producenci mleka nie wiedzą jeszcze, jak mocno finansowo pandemia wpłynie na ich działalność. Apelują więc do władz, aby te zwiększyły limity dla transportu.

Farmerzy amerykańscy wylewają mleko, tymczasem jego ceny w sklepach ... rosną. W ostatnim tygodniu marca, jak podaje TVP 1, notowania tego surowca wzrosły o ponad 11% w porównaniu z 2019 rokiem.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA