Produkty mleczarskie w Polsce w drugim tygodniu lipca zmieniły swoje ceny. Spadki odnotowano w przypadku masła w blokach, odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku oraz sera Edamski.
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w drugim tygodniu lipca spadły ceny masła w blokach, odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku. Notowania masła w blokach były o 15% niższe niż w ubiegłym roku, a masła konfekcjonowanego o 6%.
Ceny zbytu masła w blokach w dniach od 6 do 12 lipca 2020 r. spadły w ciągu tygodnia o 1% do wartości 13,24 zł za kg. Jest to o 2% drożej jak przed miesiącem, ale o 15% mniej jak w tym samym okresie 2019 r.
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW zbywały masło konfekcjonowane po 16,40 zł za kg.
Mleczarnie w czerwcu płaciły za mleko średnio 1,30 złotych za litr. To o 0,2% mniej niż przed miesiącem oraz 1,1% mniej niż przed rokiem. Mleko w skupie jeszcze w marcu kosztowało 1,37 zł za litr. W kwietniu jego notowania zmalały do poziomu 1,32...
Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednich notowaniach i o 7% wyższa niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku była ona niższa o 6%.
W Polsce od czterech tygodni tanieje odtłuszczone mleko w proszku. W drugim tygodniu lipca jego cena spadła o 1,5% do wartości 8,63 zł za kg.
Była ona o 4% mniejsza niż przed miesiącem i o 4% wyższa niż przed rokiem.
Pełne mleko w proszku potaniało o 3% do wartości 11,52 zł za kg. To o 2% mniej niż w drugim tygodniu czerwca i o 3% mniej jak przed rokiem.
Ser Edamski kosztował średnio 12,94 zł za kg, to o 2% mniej niż tydzień wcześniej i o 4% mniej niż przed miesiącem.
Cena sera Gouda wyniosła 13,41 zł za kg. Była ona o 4% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 2% wyższa niż miesiąc wcześniej.
W odniesieniu do notowań sprzed roku ser Edamski był droższy o 5%, a ser Gouda o 7%.